Hazaváró

2019.10.02. 15:58

Kavalkád a hajdúdorogi egyházi iskolában

Keresztényrock a Neonhaltól, kolompolás a busóktól, birkapörkölt Karcagról a Hazaváró rendezvényén.

Fotó: Miska Andrea

Fotó: Miska Andrea

Bográcsos ételekkel, szórakoztató programokkal és sztárvendégekkel tarkított összejövetelen ünnepeltek a Görögkatolikus Általános Iskola udvarán tartott Hazaváró résztvevői.

A hol napos, hol pedig borongós időjárás ellenére is sokan gondolták úgy, hogy az egész napos programsorozatra kilátogatnak. A reggel sportosan indult, hiszen nyolc csapat nevezett az idei Hazaváró focikupára.

Főzéssel kezdődött

A délelőtti órákban a főzésé volt a főszerep, sürögtek-forogtak a kukták, a bográcsokban főleg húsos ételek készültek. Volt olyan főzőhely, ahol marha, volt, ahol sertés főtt az üstben, de akadtak olyanok is, akik krumplis-fokhagymás finomságot, vagyis lepcsánkát sütöttek.

Szép számmal akadtak érdeklődők a rendezvény másik helyszínén, a Székesegyház kertjében álló pavilonsoron is, ahol a Szellemi Kulturális Örökségek tárházát gyarapító gyöngyszemekkel ismerkedhettek meg az idelátogatók. Jelen voltak a kézműves hagyományok őrzőjének mesterei, a matyók, és a jegyzékben 2016 óta szereplő, hajdúdorogi Krisztus-katonaság is képviseltette magát.

Népszerű volt a karcagi birkapörkölt

A kóstolók sorát az ízletes szatmári szilvalekvár és a káposztás kunkorgós nyitotta. Tovább sétálva a nagykunsági birkafőzés mestereivel találkoztunk, ahol ifj. Csontos György avatta be a kulináris élvezetek hódolóit a karcagi pörköltspecialitás készítésének fortélyaiba. Az ízgazdag birkapörköltből mindenkinek jutott egy-egy tányérral. A különleges étkek kóstolása közben gyermek- és helyi hagyományőrző csoportok szórakoztatták a közönséget. A legnagyobb feltűnést azonban a Mohácsi busók kereplőinek hangja okozta, akik kolompokkal, vidám kurjantásokkal és asszonyhajak borzolásával csaltak mosolyt a népes gyülekezet arcára. A busók nem mindennapi fogadtatásban részesítették azt az ifjú párt is, akik házasságkötésre érkeztek a székesegyház falai közé.

A délutáni programkavalkád azonban itt még nem ért véget, hiszen egymást követve érkeztek meg az idei Hazaváró meghívott sztárfellépői. Elsőként Papp-Für János és a Másik Oldal Duó, majd a keresztényrockot játszó Neonhal lépett a nagyközönség elé. Az est kiemelt sztárvendége, az X-faktoros Oláh Gergő volt, aki a Hazaváró eseménysorozat záróműsorát adta.

Miska Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában