Bocskai Portya

2019.10.19. 17:41

Jubiláló emlékmenet Debrecenben

Teljesítménytúra, amely nemcsak hagyomány, hanem tisztelgés az elődeink előtt.

Fotó: Matey István

Hagyományőrző céllal, idén tizedik alkalommal rendezték meg a „Bocskai Portya” elnevezésű katonai teljesítménytúrát, és ennek keretében a Doni Nyári Hídfőcsaták Emlékmenetet szombaton Debrecenben. Előzetesen közel hatszázan jelentkeztek a megmérettetésre, azonban a menet napján is lehetett regisztrálni, így végül az összesítésben hétszáznál is több résztvevőt jegyeztek fel a szervezők.

Bővebb tájékoztatást Sárkány Beáta hadnagy, kommunikációs tiszt adott lapunknak, aki felhívta a figyelmet: a résztvevők nem versenyeztek, hanem megemlékeztek, tisztelegtek elődeink előtt. – A bátor vállalkozók között találkozhattunk civilekkel, illetve katonákkal is, akik több kategóriában indulhattak, és egy előzetesen kijelölt útvonalon haladhattak, ahol útközben különböző pontok (megállóhelyek) várták őket. A több száz regisztráló eldönthette, hogy a 20, a 40, vagy a 70 kilométeres távon teljesítik a kihívást. A résztvevők nem egyszerre indultak, reggel 7 órától folyamatosan rajtoltak, a legnehezebb kategóriában indult katonáknak nehezítéssel kellett meghódítani a távot, plusz 10 kilogrammos súlyt kellett a hátukon cipelniük. Olyan útvonalon haladhattak a vállalkozók, ahol egykor elődeink valamilyen haditevékenységet folytattak, így a rendezvény nemcsak hagyománnyá nőtte ki magát, hanem tisztelet is a felmenők felé – mondta.

A rendezvényben közreműködött: a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred, a Debreceni Honvéd Sportegyesület Szabadidő Sportszakosztály, valamint a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiuma.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában