3d nyomtatás

2019.10.04. 21:02

Fogaskerékből készül kulcstartó – nyomtatóval

A bemutatott technológiai érdekességek kiválóan reprezentálják, merre is tart az ipar és az oktatás.

Fotó: Kiss Annamarie

Szerdától péntekig várja az általános iskolásokat és szüleiket a „Szelet a vitorlába!” pályaválasztási és szakképzési kiállítás a Főnix Csarnokban. Az esemény csütörtöki bemutatóján a szervezők elhoztak két olyan technológiai érdekességet a DSZC tanintézményeiből, amely kiválóan reprezentálja merre is tart az ipar és az oktatás.

Modellezi egy gyár működését

Az első egy mechatronikai modell, egy olyan szerelőállvány, amely modellezni tudja egy gyár működését modern, Ipar 4.0 környezetben. Az eszköz megfelelő programozás után képes a folyamatokban előforduló hibák feltárására és elemzésére.

A másik különlegesség egy 3D nyomtató volt, mely az oktatási napokon a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnázium tanulóinak áll a rendelkezésére.

– A nyomtató éppen egy fogaskerékből készült kulcstartót állít elő – magyarázta Cseh Mercédesz, a Mechwart 20 éves tanulója. – A kulcstartót 3D-ben terveztük meg AutoCAD-ben, majd magának nyomtatónak a szeletelő programjában, a CraftWare-ben szeleteltük le. Ez azt jelenti, hogy beállítottuk a hőfokot, a rétegvastagságot, és ezek alapján a program kinyomtatja a kulcstartót. Egy-egy művelet hossza változó, ez az 50 milliméter átmérőjű fogaskerék nagyjából 45 perc alatt készül el – árulta el Mercédesz.

Fotó: Kiss Annamarie

A diákok bemutatóját érdeklődéssel figyelte a jelen lévő Papp László polgármester, és Rácz Róbert kormánymegbízott. A két elöljáró gratulált a fiataloknak és nagy megelégedésükre szolgált amikor kiderült, a tanulók hosszútávon is a cívisvárosban képzelik el a jövőjüket.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában