esélyegyenlőségi nap

2019.10.30. 14:38

Fehér bot, kerekesszék, akadálypálya

A rendezvény fő célja a hátrányos helyzetűek elfogadása volt.

Fotó: Rozsik Rita

A komádi Helyi Esélyegyenlőségi Program kidolgozására és végrehajtására létrejött HEP Fórum esélyegyenlőségi napot rendezett a sportcsarnokban a napokban.

A programokat Tóth Ferenc polgármester nyitotta meg, aki beszédében kiemelte a hátrányos helyzetűek és a fogyatékkal élők elfogadását: – Egyik pillanatról a másikra, betegség vagy baleset következtében bárki válhat fogyatékkal élővé. Ezzel a rendezvénnyel példát szeretnénk mutatni, hogy több alázattal és megértéssel legyünk az emberek és a betegségek iránt.

Óvoda, iskola, sportcsarnok

Ábrahám Krisztina szájjal festő művész műsora után Fehér Péter, a Közösségi Ház és Városi Könyvtár igazgatója megnyitotta a művésznő kiállítását.

Fotó: Rozsik Rita

Később az érdeklődők Vári Zsolt, a Roma Galéria Egyesület elnökének a festményeit tekinthették meg a Barsi Dénes Általános Iskola aulájában. Vári Zsolt több tanórára is belátogatott, ahol beszélt a munkásságáról. A Magyar Szabadidősport Szövetség jóvoltából a kicsik és nagyok is egyaránt különböző sportprogramokon vehettek részt a műfüves pályán, kipróbálhatták például a darts focit, a teqballt vagy a rekesztorony-építést. A sportcsarnokban a Kankalin Közösségi Ház dolgozói arcfestéssel, csillámtetoválással és szájjal festéssel várták a gyerekeket, a Kerek Egy Ég Alatt Óvoda pedagógusai és a Biztos Kezdet Gyerekház munkatársai érzékszervpróbákkal kedveskedtek.

Fotó: Rozsik Rita

A Magyar Vöröskereszt Komádi Alapszervezetének képviselői vércukor- és vérnyomásmérést végeztek, valamint újraélesztési bemutatót tartottak. Az iskola technika szaktantermeiben a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ szakemberei előadást tartottak többek között a fehér botokról, a braille írás és olvasás segédeszközeiről és a beszélő óráról. A másik technikateremben a Mozgáskorlátozottak Komádi Csoportjának tagjai egészséges ételeket kóstoltattak. A Komádi Városi Önkormányzat munkatársa, Háziné dr. Szelezsán Barbara, Gombos Szilvia, az Érted Együtt Támogató Szociális Egyesület vezetője és Vmirjánczki Andrea pedagógus kerekesszékes akadálypályát alakítottak ki a sportpályán, amelyet ha kipróbáltak a látogatók, forgathattak a szerencsekeréken, és ajándékot kaptak. 14 órától egyórás élő koncertet adott a Nemadomfel együttes, mely egy olyan integrált zenekar, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült) előadók.

- Sikeres rendezvényt zártunk, a helyi iskolákból és óvodákból több mint 500 gyermek vett részt az eseményen. A szervezőkkel a fő célunk az volt, hogy kicsik és nagyok megismerjék és elfogadják hátrányos helyzetű társaikat, valamint a fogyatékosságról alkotott szemléletmódot pozitív irányba alakítsuk – nyilatkozta Háziné dr. Szelezsán Barbara, a helyi önkormányzat HEP-referense, hozzátéve, hogy mindenki nagyon jól érezte magát, és gazdag élményekkel tértek haza a résztvevők.

Rozsik Rita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában