oktatás

2019.10.01. 12:51

Debreceni a legjobb általános iskola

Az Ibolya Utcai Általános Iskola öt év összesített eredménye alapján bizonyult a legjobbnak.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Idén is elkészült a 2018-as kompetenciamérési eredmények megjelenésével a „Legjobb általános iskolák” összeállítása. A lista elkészítésénél azokat az általános iskolákat vették figyelembe, ahol rendelkezésre álltak a 6. és 8. évfolyami matematikai és szövegértési eredmények is. Az eredmények számításánál a legfrissebb 2018-as adatok mellett a korábbi négy év eredményeit is számba vették. Ennek eredményeként első helyen a debreceni Ibolya Utcai Általános Iskola végzett.

Gyurkóné Mezei Katalin, az iskola igazgatója a Naplónak elmondta, nagyon nagy büszkeséggel tölti el az eredmény, mely egyben egy visszaigazolás és megerősítés is számukra, miszerint jól végzik hivatásukat, mely inspirációt is ad a továbbiakra nézve.

A kompetenciamérés rendszerint minden év májusában történik. A 6. 8. (és 10.) évfolyamon tanuló diákok a matematikai és szövegértési feladatsort egy napon töltik ki, melyre két-két órájuk van, ezért különösen nagy koncentrációt igényel tőlük – mondta az igazgató. A mérés eredménye következő év februárjában jelenik meg, mivel az Oktatási Hivatal sokoldalú, részletes jelentést készít a tesztek alapján.

Pedagógiai elv

A Debreceni Tankerületi Központ által fenntartott intézményben nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi élményekre, a különböző művészeti programok keretében pedig fejlesztik a diákok érzelmi-és szociális intelligenciáját is. Mindemellett az EMMI kerettantervi rendelet által szabályozott szabadon választható órakeretet többek között a magyar nyelv és irodalom, illetve a matematika tantárgy oktatására fordítják – mondta Gyurkóné Mezei Katalin. Az igazgató hozzátette, az iskolában könyvtári foglalkozásokat is tartanak és látogatnak, melynek célja megszerettetni a diákokkal az olvasást. A szépirodalmi kötetek például nagymértékben fejlesztik a tanulók szövegértési készségét, s bővítik szókincsüket is – mondta.

Közös munka

Az intézmény vezetője nagyon fontosnak tartja a kitartó és következetes munkát mindenki részéről. – Ilyen eredményeket csak úgy lehet elérni, hogy a mindennapi munka során mindenki a lehető legtöbbet hozza ki magából. A pedagógusok következetesen nagyon magas színvonalú munkát végeznek, a szülők támogatása és mintául szolgáló nevelése pedig megalapozza a gyermekek munkához való viszonyát, mely szintén jelentősen hozzájárul az elért eredményekhez – mondta. Ez a fajta hatékony és együttműködő kapcsolat, amely a szülők, gyermekek és a pedagógusok között kialakult, kulcsfontosságú tényező – tette hozzá.

A „Legjobb általános iskolák” összeállításánál a szerkesztők célja segíteni a szülők döntését a tekintetben, hogy mely iskolát válasszák gyermekeiknek. Az Ibolya Utcai Általános Iskolába jelenleg 425 gyermek jár. A kompetenciamérésen elért eredményeik hét éve töretlenül kiemelkedően magasak, minden évben jelentősen meghaladva az országos átlagot. Gyurkóné Mezei Katalin szerint többek között ez is szerepet játszhat abban a fokozott érdeklődésben, melyet a szülők és diákok mutatnak iskolájuk iránt.

LB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában