épületbejárás

2019.09.05. 14:00

Októberben nyitja kapuit a Zenede

A munkálatok lassan befejeződnek, és 1500 diák folytathatja tanulmányait a korszerűsített épületben.

Fotó: Molnár Péter

Aki a Csapó és a Vár utca környékén jár, annak nem kerülheti el a figyelmét az egykori Zenede, a mai Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola „napsugárzó” homlokzata. Kívülről már mindenki megcsodálhatja a felújított patinás épületet, belül viszont még folynak a munkálatok. A Napló Tóth József iskolaigazgató közreműködésével két héttel a szeptember közepi átadás előtt betekinthetett a színfalak mögé.

Az utolsó simítások

Az épületbe lépve friss festék illata és némi alapzaj fogad. A széles folyosókon, különböző helyiségekben szorgos munkások az utolsó simításokat és ecsetvonásokat végzik, a korszerűsítési beruházás kapcsán.

Az igazgató jó házigazda módjára vezet körbe Debrecen egyik nagy múlttal rendelkező emblematikus, szinte teljesen felújított épületében. Barangolásunkkor szelíd büszkeséggel mutatja, mi minden történt – a szinte második otthonában – az összesen egy év alatt.

Mint mondja, a munkálatok 95 százalékával már elkészültek, az épület energetikai korszerűsítése kapcsán megvalósult többek között a külső homlokzat helyreállítása, a tetőszerkezet felújítása, a fűtés korszerűsítése, hőszigetelt nyílászárók beépítése is, valamint napkollektorokat is elhelyeztek. (Műemlékvédelmi szempontból ezeket a szomszédos zeneiskola épületének tetőhéjazatán alakították ki.)

A beruházás összköltsége mintegy 320 millió forint, melyet az önkormányzat az Új Főnix Terv keretében, pályázat által finanszírozott. A 2018 nyarán kezdődött korszerűsítés az eredeti ütemterv alapján 6 hónapot vett volna igénybe, azonban ez többször is módosult.

– Olyan előre nem látható pótmunkák kerültek idő közben felszínre, melyeket szükséges volt kijavítani. Ezért kellett változtatni a kivitelezési határidőn – mondta az igazgató.

A legszebb helyiség

Az energetikai korszerűsítési projekt végül 2019. május 31-én befejeződött. Ezután – a felújítás második ütemeként – júniusban kezdtek hozzá az épület belső, esztétikai szempontból indokolt munkálatainak, melyet az önkormányzat és a Debreceni Tankerületi Központ finanszírozott, pályázaton felül. Így valósult meg az épület falainak festése, a belső nyílászárók cseréje, új bútorok beszerzése. A műemléki ajtók felújítása jelenleg is zajlik.

A 125 éves műemlék épület „lelke” az első emeleten van, ide széles márványlépcső vezet, itt található a kétségkívül legszebb helyiség is, a Kodály-terem. Az ország egyik legjobb akusztikájú kamaratermének (ezen kívül csak kettő ilyen van) felújítása magában foglalta egy új színpad építését, a padlóburkolat cseréjét; a tantermek és próbatermek mellett ez a terem is korszerű világítástechnikai rendszert, valamint padlófűtést és speciális szellőztető egységet kapott. A frízek (díszítő szalagszerű oszlopok a falon) és stukkó elemek szintén megújultak.

De nem csupán külleme és felszereltsége miatt különleges ez a terem, s maga az épület – emlékeztet az igazgató. – A Zenede olyan Kossuth-díjas muzsikusokat adott hazánknak és a világnak, mint például Ujfalussy József, a Zeneakadémia későbbi rektora, valamint a napokban elhunyt Kocsár Miklós zeneszerző. Itt kezdte tanári pályáját Matuz István fuvolaművész is.

Szintén innen indult Vásáry Tamás zongoraművészi karrierje, melynek legemlékezetesebb visszatérése a Zenede 150 éves jubileumi ünnepsége alkalmával, a művész 78 éves korában – éppen 70 évvel első nyilvános koncertjét követően – valósult meg.

Szabó Magda zongorajátéka is többször felcsendült a később Kodályról elnevezett teremben. Bár ő maga nem szerette ezt a színpadot. Ennek oka – ahogy egyik könyvében említi – csupán a számára előre átadott virágcsokorban keresendő. (Ez nagyon feszélyezte őt, mondván: mi lesz, ha elő­adása alapján nem érdemli azt meg?)

Október elsején, a zene világnapján már újra hangszerek lágy dallamai töltik meg az épületet.

Lovassy Bernadett

Tornaterem

Bár az épület kívül-belül látványosan megújult, a bejárás során szóba került a tornaterem hiánya. Az igazgató azonban elmondta: a diákok eddig sem maradtak testnevelés óra nélkül, hiszen a szakképzési centrummal közösen együttműködve az órákat egy, az iskola közelében lévő másik intézményben bonyolítják le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában