két pillér: lélek és test

2019.09.25. 16:52

Fiataloknak indítanak szűrőprogramot Debrecenben

Éves szinten 19 ezer debreceni óvodás, iskolás és középiskolás vesz majd részt az ellátásban.

Fotó: Matey István

Gondoskodó városként komplex egészségügyi szűrőprogramot indít a város a Debreceni Egyetemmel és a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézettel közösen a Pósa utca 1. alatti egészségügyi centrumban

– jelentette be Széles Diána Debrecen alpolgármestere, valamint Papp Csaba, a DE KK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója, a szerda délutáni sajtótájékoztatón.

A kezdeményezés lényege, hogy az óvodás- és iskoláskorú gyermekek kétévente szervezett módon, egy egészségnap keretében összetett szűrővizsgálaton vesznek részt. Többek között mozgásszervi-, fogászati-, EKG-, valamint hallási- és látásszervi vizsgálatot végeznek el a gyerekeken a szakemberek. – Egy teljes szűrőbázist szeretnénk kiépíteni. Azt szeretnénk elérni, hogy az emberek ne betegen menjenek az egészségügybe, hanem előtte egy megelőző programon vegyenek részt, s mindezt a gyerekeknél kell elkezdeni – hangsúlyozta Széles Diána, majd hozzátette minden második évben látni fogják azt, hogy kinek mit kell segíteni, a szakemberek tanácsokkal látják el a gyermekeket, ha kell, abban, hogy a fizikai adottságokhoz mérten melyik sport lenne számukra a legmegfelelőbb.

„A célunk, hogy a jövő generációja egészséges társadalomban nőjön fel”

– emelte ki az alpolgármester.

Lélek és test

Papp Csaba beszédében elmondta, az új centrumban egységesen, egy helyen élményt nyújtva tudják biztosítani ezt a szolgáltatást a gyerekeknek.

Fotó: Matey István

– Az intézménybe érkezett gyerekeket két csoportra osztjuk, az egyik fele elkezdi az oktatást, melynek két pillére lesz, a lélek és test. Az utóbbinál fogunk drogprevenciós előadásokat tartani, illetve beszélünk a szeretetről, és a családról is. A test pedig magában foglalja például a kézmosás, vagy a fogmosás technikáját – tudtuk meg Papp Csabától, aki hozzátette, nagyon fontos a programban, hogy a gyerekek egy iskolaszerű épületbe érkezzenek majd, hiszen 8 és 12 óra között elfogadják azt, hogy tanítják őket, ennek okán az oktatások is tanteremjellegű szobákban zajlanak majd.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában