kórházlelkészi szolgálat

2019.08.30. 17:15

Új központ nyílt Debrecenben a lelki segítők részére

Új központtal bővült a római katolikus egyházmegye kórházlelkészi szolgálata.

Fotó: Kiss Annamarie

A teleki utca 7. szám alatt található irodát Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentelte meg pénteken.

– Áprilisban kaptunk felkérést Felföldi László atyától és püspök atyától az egyházmegyei kórházlelkészi szolgálat megszervezésére. Papjaink természetesen jelen vannak a kórházakban a betegágyak mellett, május elején, a munkatársak kiválogatásakor kezdték el a közös szakmai felkészülést. Ma már kilenc kórházban vagyunk jelen mint lelki gondozók – mondta az objektum ünnepélyes átadásán Berényiné dr. Felszeghy Márta egyházmegyei koordinátor.

Isten szeretete mindenkié

Kovács Levente kamilliánus szerzetes atya, kórházlelkész az ünnepségen elmondta, a központ átadásával évtizedes adósságot törleszt az egyházmegye az emberek felé. – A rendalapító Szent Kamillt idézve ezentúl még több szívet adunk a kezekbe. Az ideérkezők lehetőséget kapnak arra, hogy feltöltődjenek, megosszák problémáikat, választ kapjanak kérdéseikre – fogalmazott. – Mi, papok sajnos nem jutunk el mind az ezer-ezerkétszáz beteghez, a lelki segítők ebben vállalnak nagy szerepet, mivel azt a szívet, azt a szeretetet, amely a betegeket megilleti, ők teszik lehetővé, így Isten szeretete hozzájuk is eljuthat – fogalmazott Kovács Levente, majd a lelki gyógyulás fontosságáról beszélt. – Hívőként hiszünk az integrált gyógyításban, és ez egy nagyon szép lépcsőfok, mivel nem csak a fizikai gyógyulásra kell összpontosítaniuk a betegeknek, a lelki gyógyítás is szerves része a gyógyulásnak. Ebben nyújt nagy segítséget a jövőben ez az iroda is, így megtapasztalhatjuk, amit vasárnaponként hirdetünk: Isten szeretete mindenki számára elérhető kell, hogy legyen.

Urunk, Jézus Krisztus tanítványainak is meghagyta, hogy gondozzák a betegeket, akik nemcsak testükkel fejezik ki az ő szenvedéseit, hanem időnként a személyükben is megjelenik. Így azáltal, hogy a betegeket segítjük, olyan, mintha Őt segítenénk. Ebben a házban az emberek a betegek gondozására kötelezték el magukat. Palánki Ferenc Szent Pál apostol szavait adta át a jelenlévőknek. Amilyen bőven kijut nekünk Krisztus szenvedéseiből, olyan bőven lesz részünk a vigasztalásban – idézte Szent Pál apostol szavait Krakomperger Zoltán, a Szent Anna-székesegyház plébánosa.

A bátorítás erejével

– Gyakori köszöntés a szentmisék alkalmával és más liturgikus eseményen, hogy „Az Úr legyen veletek!” Az eredeti szöveg így hangzik: az Úr veletek van! Jézus megígérte búcsúbeszédében: „én veletek vagyok minden nap a világ végéig!” Jézus az ő szeretetével akar jelen lenni minden nap, minden ember mellett, míg élünk, és ehhez munkatársakat választ, akik képviselik az ő szeretetét azok mellett az embertársaink mellett, akik rászorulnak, akik Isten vigasztalását szükségesnek érzik az életükben. Isten szeretetét képviselni a betegágyak mellett nagyon fontos feladat, hiszen amikor odafordulnak egy szenvedőhöz vagy haldoklóhoz, a bátorítás erejét közvetítik. Mi, emberek gyöngék vagyunk, sokszor nem tudjuk teljesíteni mindazt, ami feladatunk lenne. Gyakran meghatódunk vagy erőtlenné válunk, amikor valakit szenvedni látunk, de Isten erőt ad ahhoz, hogy azzal a vigasztalással tudjunk beteg embertársaink felé fordulni, amit Isten szeretetéből merítünk – emelte ki Palánki Ferenc.

A püspöki áldást megelőzően az egybegyűltek a betegek szolgálatában lévőkért, majd a betegek gyógyulásáért mondtak közös imát.

Szakál Adrienn

A Római Katolikus Kórházlelkészi Szolgálat elérhetőségei

Központja: 4024 Debrecen, Varga utca 4. / 4024 Debrecen, Teleki utca 7.

Egyházmegyei koordinátor: Berényiné dr. Felszeghy Márta, 06 / 30 / 153 6760

DEBRECENI EGYETEM, KLINIKÁK

Geréné Sárga Monika, beteglátogató 06/30/174 5855

Tóth László, római katolikus pap 06/30/627 2230

DEBRECENI EGYETEM, KENÉZY GYULA KÓRHÁZ

Láng Tibor Pálné Erika, beteglátogató 06/30/153 6150

Laczkó Zsolt, kórházlelkész 06/30/954 1361

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában