régóta várnak már rá

2019.08.08. 14:27

Tavasszal vezetékes ivóvíz lesz Halápon és Nagycserén

A kedvező közbeszerzési eljárásnak köszönhetően további fejlesztésekre is jutott pénz.

Fotó: Matey István

Régi óhaja teljesül a nagycsereieknek és a halápiaknak, ugyanis megkezdődött az ivóvízhálózat kiépítése a két településen. A fejlesztés eredményeként 370 ingatlan jut vezetékes ivóvízellátáshoz. A Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára a beruházás nem csak a települések ivóvízhálózati gerincvezeték megépítését tartalmazza, hanem az ingatlanonkénti bekötővezetékeket is kiépítik a telekhatáron belül egy méterre – jelentette be csütörtöki tájékoztatóján Papp László polgármester, valamint Kovács István és Türk László, a városrészek önkormányzati képviselői.

– Egy régóta várt és fontos fejlesztés indult el mai nappal – hangsúlyozta Papp László. – Lassan két évtizede, hogy téma a halápi és a nagycserei ívóvízhálózat problémája. Egy fejlett településnek tudnia kell biztosítania az egészséges ivóvízhez való hozzáférést vezetékes formában. Tavaly az országgyűlési képviselők támogatásával kormány-előterjesztés készült ebben a témában, és a kormány több mint 560 millió forint előterjesztést ítélt meg a beruházásra. A kiviteli tervek még abban az esztendőben elkészültek. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a jól sikerült közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a meghatározott keretösszeghez képest egy kedvezőbb versenyárat adott a kivitelező, így a fennmaradó összeget további fejlesztésekbe lehetett beleforgatni – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Az elfogadott tervek alapján a településrészek ivóvíz ellátását a Vámospércsi út mentén meglévő gerincvezetékről biztosítják majd. A Panoráma útig húzódó meglévő gerincvezetéktől új, 4628 méteres vezetékszakasz épül a Nagycserén létesítendő új vízműtelepig, majd innen 4286 méter hosszban a halápi elosztóig. A nagycserei tározó mellett egy nyomásfokozó központ épül, mely biztosítja a két településrészen a tervezett hálózatban a megfelelő nyomást és vízmennyiséget. A nyomásfokozó központból külön gerincvezeték létesül a két településrész vízellátására. A kiépülő gerincvezeték és az elosztó vezetékek teljes hossza 12 977 folyóméter. A munkálatok végeztét tavaszra ígéri a kivitelező.

A sajtóeseményen Kovács István, Haláp önkormányzati képviselője elmondta, a helyi óvodaként és közösségi házként is funkcionáló egykori iskola épületéhez is kiépül a vezeték.

– A beruházás bruttó költsége 39 millió forint lesz. Az épületben egész évben óvoda, könyvtár és népkonyha működik, nyáron főzés, táboroztatás, zajlik, továbbá egyéb városrészi rendezvényeknek is helyt ad. Boldog vagyok, hogy az óvoda mellett a Haláp környezetében lévő tanyák vízellátása is biztosítva lesz, mintegy 300 méter elosztóvezeték kiépítésével a távvezetékről lecsatlakoztatva, melynek becsült költsége tervezéssel, engedélyek beszerzésével és kivitelezéssel együtt 15 millió forintot tesz majd ki – ismertette Kovács István.

Türk László, Nagycsere képviselőjeként vett részt a sajtótájékoztatón. A politikus elmondta, mióta megválasztották a térség önkormányzati képviselőjének, minden lakossági fórumon téma az ivóvízhálózat hiánya.

– Nagy örömmel tölt el, hogy ma végre elkezdődik ez a beruházás. Köszönöm a polgárok eddig türelmét, és még egy kis türelmet kérek, következő év tavaszára befejeződnek a munkálatok, és onnantól kezdve vezetékes ivóvíz áll majd a lakosok rendelkezésére. Kovács István képviselőtársammal közösen kértük, hogy a beruházás részeként ne csak a gerincvezeték épüljön ki, hanem minden egyes érintett ingatlanra vigyék be a vezetéket egy méterre az utcafronti telekhatáron belülre. Ennek költsége ingatlanonként több százezer forint lenne, ám a beruházás keretein belül ez most ingyenesen történik a halápi és a nagycserei családok számára – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Az már az ingatlantulajdonosok feladata lesz, hogy az utcafronti telekhatártól a vízmérőaknát saját részükre kiépítsék, vagy a Debreceni Vízmű Zrt-től előregyártott műanyag aknát igényeljenek saját költségükön. Ezeket a feladatokat még a bekötővezeték kiépítése előtt, a beruházás időtartama alatt célszerű elvégezniük úgy, hogy a bekötővezeték nyomvonalában akadály ne legyen.

MSZ

Négy éve költözött ki Debrecenből Kiss Tiborné, aki szerint szinte megváltás lesz a közüzemi ivóvízhálózat.

– Nagyon szeretek itt lakni, olyan, mint egy ékszerdoboz. Amikor ideköltöztünk természetesen tisztában voltunk vele, hogy fúrt utak vannak a telkeken. A víznek szaga is van, a mosógépet is amortizálja, tele van lerakódással, emiatt pár évente mindig újat kellett venni. Fehér ruhát eddig csak folteltávolítóval tudtunk tisztítani, de így is foltok maradnak rajtuk mosás után. Abban bízok, ezek a problémák tavasztól megszűnnek. Alig várom már, megváltás lesz számunkra – árulta el a lakos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában