Felvonulás

2019.08.15. 21:10

Százlovas parádé Hajdúszoboszlón

Ifj. Fazekas Lajos puszta ötösével, lovon állva vonult végig, s lenyűgözte a több ezer főnyire tehető közönséget.

Fotó: Tibai Irma

Idén a gyerekeknek szóló 8. Porszem Kupához kapcsolódott a fürdőváros közel negyvenéves múltú lovas felvonulása. Az eseményen elözönlötte a főteret, a főutcát és a bánomkerti utcákat a nem mindennapi látnivalóra kíváncsi közönségsereg.

Rendkívül nagy volumenű, látványos felvonulást rendezett a Hajdúszoboszlói Porszem Lovas Egyesület. Bemutatkozott mintegy száz ló, fogathajtók, lovasok jellegzetes kosztümökben, különféle fogatok, a lovasbandérium, a helyi díszhintók, így Kecskés Gábor Eszterházy csónakhintója és Fazekas Lajos Eszterházy rezes díszítésű díszszerszámos csónakhintója is. A szervezők meghívták és hintóra ültették a lovasélet szoboszlói nagy öregjeit. A résztvevők Hajdú-Bihar több mint tíz településéről, és a megyén túlról jöttek a parádéra.

A ló nevelőeszköz is

Az esemény legje a Nemzeti Vágta kishuszár, pónilovas versenyein többszörösen eredményes, immár felcseperedett, ízig-vérig lovas ifj. Fazekas Lajos volt, aki puszta ötösével, lovon állva vonult végig, s lenyűgözte a többezer főnyire tehető közönséget. A menet élén ezúttal is a Főnix Mazsorett Egyesület leányai haladtak a Zichy Géza zeneiskola zenekarával. A bemutató este a repülőtéren folytatódott.

Másnap a Porszem Kupa gyermek lovasversenye a hőséggel dacolva, tizennyolc korosztályban több mint száztízen álltak starthoz. A rendezvény számos érdeklődőt, turistát vonzott az érdekes és látványos kísérőprogramok miatt is. Tartottak KRESZ- és más ügyességi versenyeket, bemutatkozott a Földesi Madársuli.

Kiss Klára, a főszervező egyesület vezetője elmondta, fontos küldetésüknek tartják a lovashagyományok fenntartását. Hozzátette, a ló nem akármilyen nevelőeszköz is. Az utánpótlás szintén lényeges, gyermekkorban kell kezdeni a munkát ahhoz, hogy minél több magyar lovasember legyen.

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában