kezdődik az iskola

2019.08.28. 14:57

Tanévnyitó konferenciát tartottak Debrecenben

Debrecen stratégiai ágazatként tekint az oktatásra – mutatott rá Papp László polgármester.

Fotó: Kiss Annamarie

Ha a tanuló egyéni adottságai, sajátos helyzete indokolja, és kifejezetten előnyös fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából, az Oktatási Hivatal engedélyezi, hogy a tanuló tankötelezettségét egyéni tanrend szerint teljesítse

– hangsúlyozta dr. Madarász Hedvig, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője a Hajdú-Bihar Megyei Szakmai Tanévnyitó Konferencián szerdán. A főosztályvezető Tájékoztatás a köznevelési rendszer fejlesztéseiről című előadásában a köznevelési törvény módosításaiból a legfontosabb és legnagyobb érdeklődésre számot tartó elemeket emelte ki.

Egyéni tanrend

Mint azt a magántanulói jogviszonyt szeptembertől felváltó egyéni munkarendről elmondta, a változtatás célja az, hogy a gyermekek alapvetően az iskolában, közösségben teljesítsék a tankötelezettséget. Megfogalmazta, eddig is csak indokolt esetben lett volna engedélyezhető a magántanulóság, de ezzel a lehetőséggel különböző okokból visszaélésekre is sor került, ezért döntött a kormány a szabályok módosítása mellett. Fontos változás az is, hogy az egyéni munkarend engedélyezéséről szeptember 1-től nem az intézményvezetők döntenek majd, hanem az Oktatási Hivatal.

Menni vagy nem menni

Az óvodalátogatásról elmondta, az új szabályozás szerint a korábbi öt helyett négyéves korig lehet felmentést adni az óvodába járás alól. Ez azért szükséges, hogy az óvoda teljesíthesse feladatát: az iskolára való felkészítést.

A főosztályvezető arról is szólt, 2020. január 1-től a szülők – a korábbi gyakorlattal szemben nem az óvodavezetőnél, hanem – a kormány által kijelölt szervnél, előreláthatólag az Oktatási Hivatalnál kérelmezhetik a hat évet már betöltött gyermekük mentesítését a tankötelezettség alól. A mentesítés egy évre szól majd, és kizárólag megfelelő indok alapján kapható meg. Ha szükség van rá, a döntéshez a hivatal szakértői bizottságtól szerez be szakértői véleményt. Mint Madarász Hedvig rámutatott, mindezzel a kormány szándéka az, hogy az eredményes felkészítést követően minden arra érett gyermek időben megkezdje a tanulmányait, s csak a legindokoltabb esetben maradjon az óvodában, kortársaitól esetleg lemaradva.

A pedagógusok foglalkoztatását érintő változás a céljuttatás kifizetésének lehetősége. Ez a munkakörbe nem tartozó célfeladat elvégzéséért kapható, s mértékéről az intézményvezető dönt. További újdonság, hogy az új tanévben az óraadók a heti 10 óra helyett akár 14 órában is foglalkoztathatók.

Differenciált pótlékok

Az intézményvezetők kinevezéséhez az elvárt szakmai gyakorlat a korábbi ötről négy évre csökkent, s hozzá ugyanúgy szükséges a közoktatási vezetői szakvizsga. A minisztérium szeretné az intézményvezetőket jobban elismerni, ennek módja a vezetői pótlékok differenciálása.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában