Együttműködés a Continentallal

2019.08.27. 11:36

Komoly karrierlehetőség nyílik meg a DSZC diákjai előtt

Szerződést kötött a duális képzés kialakításáról a Debreceni Szakképzési Centrum és a Continental Hungary Kft.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

„Egy nagy menetelésben, egy nagyon fontos mérföldkőhöz érkeztünk. Néhány éve hirdette meg Debrecen azt a gazdaságfejlesztési stratégiát, amelynek eredményei mára már beépültek a város gazdaságába. Új növekedési pályára állítottuk Debrecent”

- jelentette ki Papp László, Debrecen polgármestere akkor, amikor a duális képzés beindításáról szóló szerződést írt alá a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC), valamint a Continental Hungary Kft.

Komoly munkáltató

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az autóalkatrészek gyártásával foglalkozó Continental Debrecen Déli Ipari Parkjában 100 millió eurós beruházással építi fel új gyárát, ahol egyebek mellett automata váltókat gyártanak majd. A 3D nyomtatást is alkalmazni fogják.

A sorozatgyártás a tervek szerint 2020 harmadik negyedévében kezdődik meg. A német cég 450 új munkahelyet teremt a városban.

Papp László hangsúlyozta, hogy a megállapodás jóvoltából a debreceni, vagy a más településekről származó, de itt tanuló fiatalok számára komoly életpálya-, karrierlehetőség nyílik meg. A DSZC-sek tizedikes koruktól kezdve kerülhetnek majd kapcsolatba a Continetallal. A 11. és 13. évfolyam között tanulmányaikat már specializáltan, a Continental által megfogalmazott kívánalmaknak megfelelően folytathatják.

Szakember- és tanárképzés

Lukas Juranek, a Continental debreceni gyárának igazgatója kiemelte, hogy jó döntést hoztak akkor, amikor a Debrecenbe település mellett döntöttek. Amióta itt vannak, szoros együttműködést alakítottak ki az önkormányzat, a DSZC, az iskolák vezetőivel, amelyek jelentős támogatást nyújtanak nekik. Hozzátette: a szerződés jóvoltából képezni fogják például a tanárokat, a diákoknak pedig például műhelygyakorlatokat biztosítanak, és megismertetik velük, miként tartja a cég a kapcsolatot alkatrészbeszállítóival.

Segítik a centrumot

– A Debreceni Szakképzési Centrum kiemelkedő képességű és motiváltságú szakembereket kíván képezni a debreceni gazdasági szereplőknek, ezáltal erősítve Debrecent, a város polgárait, azoknak jobb megélhetést biztosítva. Szeretnénk hozzájárulni a város fejlődéséhez, a gazdasági szereplők gyarapításához – fogalmazott Tirpák Zsolt, a DSZC kancellára. Elmondta: sok támogatást kaptak az utóbbi időben a Continentaltól korszerű tanműhelyek kialakításához és a pedagógusok képzéséhez.

 

Az is kiderült, hogy a Continentalnak a Debreceni Szakképzési Centrum 4 intézményével, a Brassaival (ez lesz a bázis), a Beregszászival, a Mechwarttal, valamint a Vegyiparival lesz kapcsolata.

Tirpák Zsolt hangsúlyozta, a Continentalnál olyan magas a technológiai színvonal, hogy már nem az ipar 4.0-t, hanem az 5.0-t alkalmazzák. Előbbi keretében a robotok egymással dolgoznak, kommunikálnak a másikkal. Az újabb verzióban a gépek az emberekkel is képesek harmonikus együttműködésben dolgozni.

Vonzó lett a szakképzés

Tirpák Zsolt végül arról is szót ejtett, hogy egyre eredményesebb a DSZC azon törekvése, hogy a fiatalok tanuljanak minél nagyobb számban valamilyen szakmát, mert ez a jövő. Ezt bizonyítja, hogy 2015 óta tanulóik száma 7 500-ról 10 ezerre nőtt. A 2019-2020-as tanévben 10 százalékos a gyarapodás.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában