még a fűtési szezon előtt végeznek

2019.08.05. 13:53

Hőség ide vagy oda, megkezdték a téli tüzelő kiszállítását

A téli rezsicsökkentés révén több mint 2 ezren kapnak tűzrevalót a következő hetekben.

Fotó: illusztráció, Pixabay

Információink szerint elkezdték a vállalkozók kiszállítani a cívisvárosban a téli rezsicsökkentési támogatást igénylő jogosultaknak a tűzrevalót.

Egyéni igények alapján

A dolog előzménye, hogy 2018 márciusában a hirtelen visszatért tél miatt a kormány úgy döntött, hogy minden család 12 ezer forint fűtéstámogatást kap. A vezetékes gáznál és távhőnél melegedők számláján még akkor jóváírták ezt az összeget. Azoktól viszont, akik például szénnel, fával, egyébbel fűtenek, azt kérték, jelentsék be a helyi önkormányzatoknál ezen igényüket 2018. október 15-ig.

Korábbi hírek szerint Debrecenben a határidőig 2 ezer 1 háztartás jelentkezett a támogatásért. A Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályának kimutatása alapján szenet 91, tűzifát 1710, propán-bután palackos gázt 123, pelletet vagy brikettet pedig 77 háztartás igényelt.

Az igénybejelentések figyelembevételével a debreceni önkormányzat 24 millió forintot költ erre, mely összeget a központi költségvetés még decemberben átutalta a városnak.

Közbeszerzési eljárás után

A kiszállítókat – a felsorolt fűtőanyagok mindegyikére vonatkozóan – közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a város. A folyamat végén néhány napja megkezdték a tüzelőanyagoknak a címzettekhez való eljuttatását.

A központi támogatás nem nyújt fedezetet a tüzelő házhoz szállítására, ezért a debreceni önkormányzat úgy döntött, saját költségvetésének terhére oldja meg azt.

Mire hideg lesz, megérkezik

A jogosultakat levélben értesíti a hivatal arról, hogy az igényelt tüzelőanyagot melyik vállalkozás biztosítja nekik, s az adott céggel telefonon kell mindkét félnek alkalmas időpontot egyeztetni. A 12 ezer forint például fában kifejezve 3,63 mázsa kuglis akácfát jelent.

Gulyás János, az egyik kiszállítással foglalkozó tüzép vezetője lapunknak elmondta, hogy a munkával várhatóan nagyjából a fűtési szezon kezdetére végeznek.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában