Szólj be a papnak!

2019.08.31. 20:59

Hittan vagy erkölcstan? Miért?

Kovács Antalné hajdúböszörményi olvasónk kérdését Bukáné Zakar Zsuzsanna református lelkész, hitoktató válaszolta meg.

Fotó: Illusztráció, Pixabay

„Beiskolázáskor a gyermek hittant vagy erkölcstant válasszon-e? Nem vallásos családban mivel ad többet a hittan, mint az etika?”

A hamarosan kezdődő tanév a 7. immár, amikor az általános iskola mind a 8 évfolyamán létezik olyan tantárgy, hogy etika. Az áprilisi beiratkozáson a leendő elsősök szülei (tehát elvileg nem a gyerekek) dönthetnek úgy, hogy etika helyett felekezeti hit- és erkölcstanra íratják be a gyermeküket. A döntés egy tanévre szól, minden évben május 20-ig lehet nyilatkozni, ha változtatni szeretne a szülő a következő tanévet illetően.

És miért a hit- és erkölcstan?

Ma „divatos”, a szülőktől gyakran hallott mondat: majd ha felnő, eldönti a gyerek, hogy hisz vagy nem, megy-e templomba, vagy sem. (Zárójelben jegyezném meg, hogy én ezt mindig szomorú mondatnak érzem. Tessék mondani, nincs értékrend a családban? Mire nevelik a gyermekeiket? Mit szeretnének átadni nekik? )

Zárójelen kívül: tudjuk jól, hogy csak aközött tud választani az ember, amit valamennyire megismert. Amit nem ismerünk, azt nem fogjuk választani. A világ hetente 168 órában kampányol a maga dolgai mellet. A hittanórák nyomán 167 óra 15 perc a világé és 45 percet hetente kap a „hit világa”, a Szentírás üzenete, az „Isten-kérdés”, hogy megismerje valamennyire a gyermek ezt a gondolatot is, hogy benyomása legyen az imádság természetéről (kifejezetten hasznos, és jót tesz). Ráadásul minden felekezeti hit- és erkölcstan a Szentíráson alapul, amely könyv mégiscsak bizonyított már: legtöbbet kiadott, legtöbb nyelvre lefordított, legnagyobb hatású könyv. Igen, még Harry Pottert is lekörözi, a Da Vinci kódot meg pláne. Olyan örök értékeket közvetít, melyekre épül a mi kultúránk is. Több, mint etikai almanach, kézikönyv. Ebből a könyvből tudjuk meg, hogy kicsoda az ember, miért létezik, mi végre él. De azt is innen tudjuk meg, hogy kicsoda az Isten.

Tehát nem vallásos család esetén a felekezeti hit- és erkölcstan talán segít megtalálni a családi gyökereket, mert átgondoljuk, hová is tartozott valaha a család, valamint megvalósítjuk, hogy valóban legyen esélye a gyermekünknek döntenie a hit, a vallás mellett.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, jó szívvel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában