Hírmorzsák

2019.08.28. 17:01

Egyre többen települnek Mezőpeterdre

Főként Nagyváradról érkeznek a magyar ajkú lakosok.

Fotó: Kovács Péter

Új aszfaltréteget kaphat a Petőfi utca

A közel 710 méter hosszú Petőfi utca aszfaltozásának támogatására pályázott a mezőpeterdi önkormányzat a Magyar Falu Programban. A fejlesztési terv fontosságát jelzi, hogy a megpályázható legmagasabb összegre, 25 millió forintra nyújtotta be igényét a faluvezetés. A pályázat sikere esetén ebben az évben elkezdődhet az útfelújítás.

Főleg magyar ajkúak települnek át

Jelenleg 635 lakosa van a falunak, és a lakosságszám növekszik. A legtöbben úgy 120 éve, 896-an voltak a mezőpeterdiek, míg a legkevesebben a kétezres évek közepén, 570-580-an. A lakosságszám gyarapodásának a Nagyváradról történő áttelepülés az oka. Döntő többségükben magyar ajkúak érkeznek.

A faluba évente jellemzően néhány fiatal család érkezik. Pap Miklós polgármester elmondta azt is, hogy falujába munkahelyek esetén nagyobb lenne a betelepülési kedv.

Ha elkészül az M4-es

A Mezőpeterdet kettészelő 42-es főút forgalmának drasztikus csökkenését várja Pap Miklós polgármester az M4-es autópálya elkészültétől. Jelenleg több ezer kamion és ennél is több személyautó, busz robog keresztül a falun. Ez nemcsak balesetveszélyt hordoz magában, hanem a mellette élőknek jelentős környezeti terhelést is jelent.

Felújították a ravatalozót

Közel 17 millió forint pályázati támogatásból és 1,3 millió forint önerőből felújította Mezőpeterd önkormányzata a ravatalozó épületét, amely az 1980-es évek elején készült el. A munkálatok során nagy hangsúlyt kapott a tetőzet megújítása. A ravatalozónak az elkészültét követően ez volt az első állagmegóvása.

HBN

Borítókép: Pap Miklós, Mezőpeterd polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában