allergia

2019.07.16. 07:12

Sokakat nem kímél a parlagfű

Tüneti és oki terápiával is felléphetünk a parlagfű-allergia ellen.

Fotó: Matey István, illusztráció

Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon, mely sokaknál súlyos allergiás reakciókat válthat ki. A gyomnövény virágzása – és ezzel együtt a pollenkibocsátás – az éppen adott időjárási viszonyoktól is függ, jellemzően azonban július végén kezdődik, a csúcskoncentrációja pedig augusztus harmadik hetére tehető. Jelenleg a virágbimbós egyedek aránya Hajdú-Bihar megyében 10-15 százalék körüli, sőt a parlagfűegyedek 1 százaléka virágzás kezdeti fejlettségű a Nébih országos parlagfűhelyzetkép július 5-i adatai alapján. A szezon általában hat-nyolc hétig tart, a meleg és napsütéses időszak kedvez a folyamatnak, a szeles időben pedig a pollen még nagyobb koncentrációban van jelen a levegőben.

– Orrfolyás vagy -dugulás, tüsszögés, könnyezés, szemviszketés, köhögés és akár asztmás tünetetek is előfordulhatnak azoknál, akik allergiásak a parlagfű pollenjére – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Mikáczó Angéla, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinikájának tüdőgyógyásza és allergológus szakorvosa. Hangsúlyozta, amint elkezdődik a parlagfűszezon, jellemzően megnő a rendelésen megjelenő betegek száma, akik súlyos tünetekkel érkeznek.

Azok, akik már tudják, hogy allergiások, felkészülhetnek előre, sokan azonban csak a szezon ideje alatt szembesülnek a kellemetlen panaszokkal. Az, hogy valaki tényleg a parlagfű pollenjére allergiás-e, a pollenszezonon kívül, a téli időszakban – amikor a páciens nem szed az allergiára tablettát – bőrpróbával mutatható ki, a tünetek jelentkezése alatt pedig vérvétellel igazolható.

Tünetmentessé tehető

– Nagyon sokféle kezelési lehetőség van attól függően, hogy az allergia mennyire súlyos lefolyású és milyen tüneteket okoz. Aki tudja magáról, hogy allergiás, érdemes kellő időben felkészülni, hogy elkerüljék a kínzó panaszokat. A tüneti kezelés – orrspray és tabletta – mellett oki terápia is elérhető a betegek részére.

Ez az immunterápia arról szól, hogy hiposzenzibilálják, azaz hozzászoktatják a pácienst az allergénhez. Ez történhet nyelv alá cseppenthető változatban vagy injekcióval is. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a kezelés legalább három-öt éven át tart, ám végső soron elérhető, hogy a beteg toleránssá váljon a parlagfű pollenjével szemben. Ezt a kezelést javasoljuk azoknak is, akiknek súlyos allergiás asztmájuk van. A szteroidinjekció helytelen, mert megzavarja a szervezet belső egyensúlyát, hormonháztartását, immunrendszerét, és nem ad végleges megoldást, ezért mindenképpen forduljanak allergológushoz! – emelte ki a szakember.

Dinnyét ne!

Fontos megemlíteni a keresztallergia jelenségét is. A pollenszezon ideje alatt érdemes néhány élelmiszert elkerülni, ugyanis ezek képesek ugyanazt a reakciót kiváltani, mint a parlagfű pollenje.

Aki allergiás, lehetőleg kerülje azokat az ételeket, amelyek száj-garat-nyelv bizsergést, viszketést és duzzadást idéznek elő. Ezek leginkább a dinnye és a banán, de ajánlatos mellőzni az almát, uborkát, cukkinit, zellert és napraforgót is.

Naptári időszaktól függetlenül, mindenkinek meg kell akadályozni

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal érdeklődésünkre közölte, a gyom irtása, a földterületek parlagfű-mentesítése törvényi előírás: minden földtulajdonosnak, földhasználónak parlagfű-mentesítési kötelezettsége van, mely alapján az ingatlanán ettől az évtől már naptári időszaktól függetlenül mindenkinek meg kell akadályozni a parlagfű virágbimbójának a kialakulását. A kötelezettség elmulasztása azonnali hatósági eljárás megindítását vonja maga után, ami azt jelenti, hogy a védekezési kötelezettség teljesítésére vonatkozóan a földhasználók előzetes felszólítást nem kapnak, hanem azonnal indul az eljárás. A helyszíni ellenőrzés után közérdekű védekezést rendelnek el, és a kormányhivatal elvégezteti az érintett ingatlan parlagfű-mentesítését. Az ezzel kapcsolatos költségek megfizetése a földhasználót terheli. Ezt követően növényvédelmi bírságot szabnak ki, melynek összege a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és a parlagfű-borítottságtól függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Amennyiben a védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket, illetve a növényvédelmi bírságot nem fizetik meg határidőre, az köztartozásnak minősül, és annak behajtásáról az állami adóhatóság gondoskodik.

A parlagfűvel szennyezett területeket – a minél gyorsabb és hatékonyabb eljárásért – a helyszíni ellenőrzésre kijelölt hatóságokhoz érdemes bejelenteni. A helyszíni ellenőrzés lefolytatására belterületen a települési önkormányzatok jegyzőit, külterületen a kormányhivatalok illetékes járási hivatalait jelölték ki. A bejelentéseket írásban és szóban (telefonon) egyaránt meg lehet tenni, sőt a fertőzött területek bejelentésére lehetőség van – előzetes regisztrációt követően – az interneten elérhető parlagfű-bejelentő rendszeren keresztül is, ahonnan a bejelentést automatikusan továbbítják az ellenőrzésre jogosult hatósághoz.

A parlagfű elleni védekezés hatékonyságának növelésére a Belügyminisztérium az Agrárminisztériummal együttműködve a közfoglalkoztatás keretében is fellép.

Vass Kata

Az életmódunk is befolyásolhatja

Dr. Mikáczó Angéla elmondta, a parlagfű-allergia kialakulását nagyon sok tényező befolyásolja, akár az életmódunk is. Közrejátszhat a megjelenésében például az úgynevezett higiéniás elmélet, vagyis amikor a túlzott fertőtlenítés miatt a gyerekek nem találkoznak kellő számú baktériummal. Befolyásolhatja még a stressz vagy az antibiotikumok fogyasztása is. Fontos, hogy az allergiások a gyógyszeres kezelés mellett gondoskodjanak arról, hogy minél gyakrabban mossanak hajat, illetve a ruháikat, ugyanis a pollenek ezeken a felületeken is megtapadhatnak.

Létezik olyan orrkenőcs, mely felkenve megakadályozza, hogy a pollen a szervezetbe kerüljön. Érdemes figyelni a szellőztetésre is. A parlagfű pollenkoncentrációja napnyugta után és a hajnali órákban a legnagyobb, így lehetőleg ne ekkora időzítsék a szellőztetést. Az autóval közlekedők járművüket felszerelhetik speciális pollenszűrővel, ez szintén segítséget jelenthet a tünetek elkerülésében, illetve enyhítésében. Továbbá a pollenek elleni védelem érdekében ajánlatos a napszemüveg viselése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában