hajléktalanság

2019.07.27. 09:50

Nemcsak a városképet, a lakókat is zavarják

Tavaly október 15. óta tilos a közterületen életvitelszerűen tartózkodni.

Fotó: Matey István

A jó idő érkeztével Debrecen utcáin évről évre sokkal szembetűnőbbé válik a hajléktalanok jelenléte. Közülük számosan kihasználják, hogy megtelnek a teraszok, mind több a sétáló, nézelődő, és – amellett, hogy az utcák látképének fényét sem emeli a jelenség –, állandó kéregetéseikkel zavarnak másokat. Emellett az otthontalanok némelyike hangos (és gyakran részeg) lármázásaikkal a padokon, buszmegállókban szintén bosszanthatják a helyieket és a városba érkezőket is.

Három figyelmeztetésig

A Debreceni Közterület Felügyeletnél többek között arról érdeklődtünk, miként kezelik a helyzetet a cívisvárosban, milyen megoldások jöhetnek szóba arra vonatkozóan, hogy a hajléktalanok kevesebb számban legyenek jelen a belvárosban; illetve, hogy a virágkarneváli hétre terveznek-e külön intézkedéseket bevezetni a fedél nélküliekkel szemben.

A Debreceni Közterület Felügyelet válaszában csak arra tért ki, hogy aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, az szabálysértést követ el. Helyszíni figyelmeztetést alkalmaznak, ha az elkövető a rendőr felszólítására az elkövetés helyét elhagyja, vagy az elkövető a jelenlévő hatóság vagy más szerv vagy szervezet felajánlott segítségét elfogadva együttműködik a hajléktalan személyek részére fenntartott ellátások igénybevétele érdekében. A helyszíni figyelmeztetéssel egyidejűleg a rendőr az elkövetőt tájékoztatja arról, hogy aki 90 napon belül 3 alkalommal helyszíni figyelmeztetésben részesül, azzal szemben az újabb elkövetéskor szabálysértési eljárást indítanak.

Őket közérdekű munkával, illetve ha ezt nem vállalják vagy visszaesők, elzárással sújtják, a szankcióról pedig a bíróság dönt. Ezért – amennyiben a szabálysértési eljárás megindításának feltételei fennállnak –, az elkövetőt igazoltatását követően a rend­őrségre elő kell állítani, ahol meghallgatáson vesz részt.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában