renoválás

2019.07.22. 11:15

Megszépülnek a Debreceni Egyetem díszkapui

A díszes ajtószárnyak több mint három méter magasak, és 150 kilogramm súlyúak.

Fotó: Vass Attila

A cívisváros Egyetem terén járók a sok szépség mellett napjainkban arra is felfigyelhetnek, hogy az oktatási intézmény főépületének három főkapuja közül csak kettő használható, sőt sárga pozdorjalap fedi azokat. Ennek okáról érdeklődve fordult a Napló a Debreceni Egyetem Sajtóirodájához.

A sajtóiroda tájékoztatása szerint a fent vázolt helyzetnek az az oka, hogy a főépület rendszeres karbantartási programjának részeként megújulnak az egyetem eredeti, fából készült kapui. Elsőként a főbejárat hatalmas ajtóit renoválják. Az egyenként 75 centiméter széles, több mint 3 méter magas, 150 kilogramm súlyú ajtószárnyakat a múlt szerdán szerelték le, és vitték el karbantartásra.

Az ajtók felújítását az intézmény zavartalan működése érdekében két ütemben végzik, és igyekeznek esztétikus takarással is elfedni az ünnepre az ideiglenes lezárást – hangsúlyozta a sajtóiroda. Augusztus 18-ig a két szélső, majd augusztus 21. és szeptember 20. között a középső főkapu újul meg. Mivel a főépület műemléki védelem alatt áll, a korszerűsítés műemlékvédelmi felügyelettel valósul meg.

A Napló megtudta azt is, hogy július 22-én megkezdődött a főépület nyugati kapuja melletti feljáró és rámpa felújítása is. Emiatt augusztus 11-ig a az az ajtó is zárva lesz.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában