Közlekedésfejlesztés

2019.07.02. 11:36

Megújulnak a Júliatelep utcái

A városrész lakóinak kezdeményezésére nagy beruházás vette kezdetét a napokban.

Fotó: Kiss Annamarie

Már kedd reggel munkagépek dolgoztak a júliatelepi Gyűrű utcában, hétfőn kezdődött meg ugyanis a városrész útjainak aszfaltozása. – Bár az előkészületi munkálatok már 2016 óta zajlanak, a területszerzési eljárások május végén zárultak le – mondta kedden, a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón Papp László polgármester.

1995-ös belterületté nyilvánítása óta nem állt ekkora fejlesztés előtt a debreceni Júliatelep – folytatta. Az útépítés az Új Főnix Terv közlekedésfejlesztési program részeként a Gyűrű utca aszfaltozásával kezdődött hétfőn, és az időjárási körülményektől függően várhatóan szeptemberre fejeződik be. A beruházás költsége 87 millió 500 ezer forint, melyet a debreceni önkormányzat saját forrásból finanszíroz.

A Gyűrű utca a júliatelepi Kard utcából nyíló zsákutca, amely mintegy 337 méter hosszon, 4,5 méter szélességben kap aszfaltburkolatot, további 60 méter hosszon 3 méter szélességben úgynevezett ÖKO-térkő burkolat épül. Ez a burkolat a csapadékvizek 70 %-át átengedi, így az a helyszínen el tud szikkadni – tájékoztatott Papp László.

Több ütemben

A városrészben az utak korszerűsítése mellett megépül a zárt rendszerű csapadékvíz-elvezető rendszer, és elvégzik a szükséges közműkiváltásokat is.

A Gyűrű utcát követően további hat utcában, a Kard, a Kőrösi, a Vályi Nagy, a Hetényi, a Zólyom és az Apafájaerdő utcák is aszfaltburkolatot kapnak, így a kivitelezői közbeszerzési eljárás utáni szerződéskötés várható időpontjától, szeptember végétől kezdve a kivitelezésre kilenc hónapot biztosít a szerződéstervezet, tehát körülbelül egy év múlva lehetnek készen a júliatelepi útburkolatok.

Becski István, a városrész önkormányzati képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, a beruházások lakossági kezdeményezés hatására indultak el. Úgy fogalmazott: – Abban bízom, hogy a fejlesztéssel jelentősen javulnak a közlekedés feltételei Júliatelepen.

Városszerte új utak

A Gyűrű utcához hasonlóan 2019-ben lakossági kezdeményezésre húsz utcában épül még új út, ezek közül három utcában, az Eper, a Pajtás és a Kertekalja III. ütemében már elkezdődött a munka. További két utcára megkötött szerződéssel rendelkezik a debreceni önkormányzat, ezek a Diófa utca és a Gönczy Pál utca korszerűsítésének II. ütemét biztosítják majd. Tizenegy utcában, a Cimbalom, a Kadarcs, a Síp, a Lant, a Dob, a Nádsíp, a Gohér II. ütem, a Csárda III. ütem, a Könyvkötő, a Jámbor Lajos és a Kistelek utcában még folyamatban van a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés. Három utcában az útépítési engedélyek beszerzése van folyamatban, ezek a Mézeshegy, a Pipóhegy és a Keresszegi utcák. Erre a feladatra a város idén 930 millió forintot fordít.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában