Kibogozni a világhálót

2019.07.01. 18:17

Könnyen felismerhetők a kamuprofilok, nem árt vigyázni velük

Az álhírek mellett az álprofiloknak is egyre nagyobb tér jut a Facebookon.

Fotó: Dreamstime

Közölte átláthatósági jelentését a Facebook, melyből kiderült, közel annyi hamis fiók van fent a közösségi oldalon, mint havonta aktív felhasználó. A hivatalos hír szerint 2019 első negyedévében mintegy 2,19 milliárd hamis fiókot töröltek a közösségi oldalról, melyek nem feleltek meg a hivatalos felhasználási feltételeknek – több magyar felhasználó is áldozatul esett mindennek, igaz ők néhány nap múltán „visszakaphatták” profiljaikat.

Jócskán akadtak azonban olyan profilok is a nagyvilágban, melyek mögött nem álltak valós személyek, vagy mások nevében hozták létre őket. Ezekből év elejétől március végéig összesen 583 milliót ismertek fel.

Ezek ellen többféleképpen próbálnak fellépni, például meghiúsítják a regisztrációjukat, vagy a regisztrációt követően azonnal törlik, vagy úgy távolítják el, hogy már használták vele a közösségi oldalt. Reszegi László közösségimédia-szakember úgy véli, nagyon sok célból születhetnek álprofilok.

– Ezek egy része ártalmatlan, másik része viszont egyértelműen káros és veszélyes. Ártatlan az olyan esetekben, amikor nem szándékozunk másokat megtéveszteni. Például munkájukból fakadóan nem mernek véleményt nyilvánítani bizonyos témákban (szexualitás, politika, közügyek), ezért egy álprofil segítségével tudják megosztani véleményüket. Káros azonban minden olyan esetben, amikor kifejezett cél annak elhitetése, hogy valós személyé a profil, ez lehet ismerkedés (és annak sajnos beteges szintjei), mások becsapása anyagi haszonszerzésből vagy fake news jellegű tartalmak továbbterjesztése. Szintén céljuk lehet mások eszközeinek vírussal való megfertőzése – mondta.

Kifejtette, a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha a privát beszélgetésben elhiszünk bármit egy olyan személynek, akit nem ismerünk személyesen vagy nem vagyunk meg­győződve arról, hogy ő létezik.

Legyen gyanús!

– Ha külföldi nevű profil jelöl be bennünket és ír nekünk, akkor kifejezetten gyanús a dolog. Ha linket küld, tilos rákattintatni, mert biztos, hogy vírus vagy valamilyen olyan oldal lesz mögötte, ami kéretlen üzeneteket, reklámokat hoz magával, netán olyan programot telepít az eszközre, ami azt lassítja vagy kémked – figyelmeztetett a szakember. De vajon milyen jelekből ismerhetjük fel, hogy nem valódi Facebook-profilról van szó? – Ha magyar nevű az álprofil, akkor is ki lehet szúrni. Kevés fotója van, azokon sem ő szerepel. Az is tipikus, amikor olyan fotót tölt fel magáról, amelyen nem látszik az arca. Az is gyanús, ha túl jó minőségű a fotó (stock fotóra hasonlít). Külföldi nevű profiloknál jellemző, hogy csakis linkek szerepelnek az adatlapjukon, nem osztanak meg olyan tartalmakat, amelyeket egy átlagos felhasználó szokott – ismertette Reszegi László.

Elmondta továbbá, hogy ezek mögött a bizonyos kamu profilok mögött hús-vér emberek és gépek egyaránt állhatnak. – Mindkettő létezik. Ez egy foglalkozás. Sokan élnek abból, hogy kamu profilokat tartanak fenn ügynökségeknek, hogy egy adott ügyfelük termékeit, szolgáltatásait népszerűsítsék. Ilyen esetekben gyakran linkrövidítőt használnak, hogy mérhetőek legyenek az átkattintások, vagyis mérhető legyen az álprofilok mögött dolgozó személy munkájának eredményessége. A robotmegoldás is népszerű, ilyennel is gyakran lehet találkozni.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában