hasznos időtöltés

2019.07.19. 18:02

Katonai tábort tartanak a Kossuth-laktanyában

Öt napig ismerkednek a katonaélettel fiatalok a Bocskai István Lövészdandárnál.

Fotó: Kovács Péter

Elbúcsúztak a debreceni Füredi úti Kossuth-laktanyától az idei harcos honvédelmi tábor második turnusának résztvevői pénteken. A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárnál 15 és 18 éves korú fiatalok öt napon át kaptak ízelítőt a katonaéletből.

Tartalmas elfoglaltság

Gaál Tamás százados, a tábor parancsnoka a helyszínen elmondta: a honvédség 2016 óta rendez ilyen táboroztatásokat. Ezen a nyáron összesen négy turnusban költöznek be fiatalok hozzájuk. Ezúttal harminchatan, nagyrészt hajdú-bihariak – köztük több lány – húzták magukra a katonai terepmintás ruhát.

„Célunk, hogy a gyerekeknek a nyári semmittevés helyett tartalmas elfoglaltságot biztosítsunk, bemutassuk a katonák életét, és élményeket nyújtsunk nekik”

- fogalmazott a százados.

Ennek jegyében például ügyességi sorversenyen, járőrversenyen, lövészeten, alaki foglalkozáson vettek részt, de lehetett paintballozni is. Az utolsó napon, miközben a csapat egyik felét a tornacsarnokban önvédelemre tanították a katonák, a társaság másik része a szomszédos kék vizű medencében úszott, és vízi, víz alatti feladatokat teljesített.

 

– Élvezik ezeket a napokat a gyerekek, elfáradnak, de ez egy jóleső fáradtság. A gyengébb fizikummal rendelkezőkre is odafigyelünk, nehogy túlterheljük őket – magyarázta Gaál Tamás.

Szimpatikus a katonai pálya

Az egyik táborozóval, a 18 éves Krokavecz Istvánnal a tornacsarnokban, az önvédelmi képzés után beszélgettünk. Elmondta: egy miskolci gépészeti és informatikai középiskolába jár. – Otthon, a szobámban olyan rendet és fegyelmet tartok, mint itt a katonák. Nálam a sport mindennapos, szeretem a mozgást, az adrenalint. Sok időt töltök a természetben – magyarázta akkor, amikor arról kérdeztük, miért jelentkezett a táborba. – Azoknak ajánlom ezt a tábort, akiknek a mozgás, a rend, a pontosság nem probléma. A katonai pálya tetszik nekem, de még nem döntöttem el, hogy hol folytatom a tanulást – fejtette ki.

A medence mélyén

A bagaméri, 15 éves Bakonszegi Imre Bence már másodjára vett részt ilyen táborban. Ő a medencében, nyakig vízben állva nyilatkozott nekünk.

– Eddig a Szent József-gimnáziumba jártam, most jelentkeztem át ide, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskolába. Egyrészt katonadinasztia vagyunk, másrészt már gyermekkorom óta érdekel ez a foglalkozás – fogalmazott. Elmondta: a két méter mély vízben nemcsak az úszást gyakorolták, hanem egy, a felderítőktől érkezett kiképzőtiszt érdekes búvárfeladatokat talált ki nekik. Például a medence aljára elhelyezett akadályok alatt kellett áthaladni búvárszemüveg segítségével.

„Jó volt itt lenni, a feladatok ugyan sokszor fárasztónak bizonyultak, ugyanakkor fel is töltöttek. Amennyiben lehet, jövőre is szeretnék itt lenni, de már mint kratochvilos mentor”

- tette hozzá.

Orosz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában