Átadták a Gyermekek Házát

2019.07.12. 12:00

Játékosan fejlesztenek a józsai központban

Megnyitotta kapuit a Gyermekek Háza Fejlesztőközpont Józsán.

Fotó: Kiss Annamarie

Gyermekek Háza Fejlesztőközpont nyílt Alsójózsán 2-14 éves, egészséges, valamint hiperaktív, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő, autista és fogyatékkal élő gyermekek számára is, egyénre szabott fejlesztő programokkal.

Az átadási ünnepségre már gyerekeket is vártak, akik bemutatták, mennyi eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy hasznosan és kellemesen tölthessék el az időt ott. Dr. Szemán Józsefné nyugalmazott pszichológus mint a projekt menedzsere, szakmai vezetője mutatta be a Naplónak, mi minden történt a Hatház utca 36-38. szám alatt, az erdő oltalmában, s milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe a családok. A szakember gyermekpszichológus, 15 évet dolgozott városi pszichológusként 500 problémás gyermekkel és annak a tapasztalataiból „építette fel” ezt a házat. Mint kiemelte, az erdő és a telek nagysága kínálta azt, hogy mozoghassanak a gyermekek, hiszen a mozgás és a kognitív képesség fejlődése párhuzamos tízéves korig. Azt a gyermeket, akit nehéz motiválni a tanulásra, elkezdik „mozgatni”; az egyensúlyozó mozgásoknak óriási szerepe van, eszerint van kiépítve nálunk a kerékpározás a szobai terápia.

 

– Több intézmény és szervezet működik együtt a pályázatban, amelyet a Speciális Szükségletűek Alapítvány pályázott Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése programmal és mintegy 30 millió forintot nyert a fejlesztő központ szolgáltatásainak kiépítéséhez. Ez egy GINOP-os (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) fejlesztés, amely 2020 tavaszáig valósul meg – emelte ki dr. Szemán Józsefné.

Minden olyan mássággal küzdő gyermeket tudnak fogadni, akit a szülő vagy a pedagógus másnak talál, és segítséget kér tőlük.

Szakemberektől jön a segítség

Minden olyan kezdeményezés, ami a legkisebbek részére történik, fontos Debrecennek és Józsának is. Ez a városrész az, amelyben az elmúlt években a gyermekek száma folyamatosan növekedett, s olyan létesítmények jöttek létre , amelyek nemcsak az ép, hanem a fogyatékos gyerekeknek is nagy segítséget nyújtanak – mondta Balázs Ákos önkormányzati képviselő a Gyermekek Háza Fejlesztőközpont megnyitóján.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában