önkormányzati választás

2019.07.23. 13:07

Etikai kódexet szerkesztettek a választáshoz

Etikai kódex elfogadását javasolja a debreceni önkormányzati választáson induló pártoknak a helyi Jobbik, a Momentum és az LMP.

Fotó: Kiss Annamarie

Kőszeghy Ábel, a három párt közös polgármesterjelöltje Debrecenben, a Régi Városháza előtt kedden elmondta: erre szerintük azért van szükség, mert a közösségi médiában elindult egymás lejáratása.

Kőszeghy Csanád Ábel
Fotó: Kiss Annamarie

A három ellenzéki párt által szerkesztett, 11 pontos etikai kódexben egyebek mellett az szerepel, hogy a pártok folytassanak programközpontú kampányt, ne tekintsék egymást ellenségnek, ne járassák le mások jelöltjeit, valamint ne tépkedjék le a másik plakátjait.

Fotó: Kiss Annamarie

Abban bíznak, hogy a kódexet minden párt aláírja. Emellett arra szólította fel a választáson induló pártok polgármesterjelöltjeit, hogy vegyenek részt egy nyilvános vitán.

OCs

Reagált a Fidesz

„A Fidesz már korábban is hosszú-hosszú évekre visszamenőleg minden választás előtt nyilvánvalóvá tette azokat az etikai normákat, amelyeket a választások során magára nézve irányadónak tart, s mind a mai napig magára nézve kötelezőnek tart. Minden alkalommal megszólítottuk a többi politikai pártot is, hogy nyilatkozzanak, egyet tudnak-e érteni az abban foglaltakkal. Ezek az etikai normák és irányelvek azóta sem változtak.

Örülünk, hogy most Kőszeghy Csanád Ábel is felfedezte a spanyolviaszt, de ennek hitelességét némileg beárnyékolja az, hogy az őt támogató pártok a parlamentben, illetve a magyar köztereken sem tartották be korábban az íratlan etikai normákat, de még az írott jogszabályokat sem. Sípoltak, agresszív viselkedéssel kívánták ellehetetleníteni a demokratikus intézmények működését, karácsonyfát akartak felgyújtani, füstbombákat dobáltak.

A debreceni Jobbik, LMP és Momentum tagjai ezeket a törvénytelen és megbotránkoztató cselekedeteket soha nem ítélték el, soha nem helytelenítették, ezért mostani kezdeményezésüket álságosnak, hiteltelennek és hazugnak tartjuk” – írja közleményében a Fidesz Debreceni Szervezete.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában