már kedvenc étele is van

2019.07.30. 17:19

Adélkának immár van esélye egy normális életre

A kétéves, Hajdúszoboszlón élő Kőpataki Adél immár szonda nélkül táplálkozik.

Fotó: Kiss Annamarie, archívum

Tavaly novemberben ismerkedtünk meg a hajdúszoboszlói Kőpataki családdal, ahol a legkisebb gyermeket szondán keresztül kellett táplálni. A Segít a Napló akció keretében olvasóinkkal karöltve rengeteg felajánlást gyűjtöttünk össze, melyet karácsony előtt adtunk át a családnak, ezzel is könnyítve valamelyest terheiken.

– Három egészséges gyereket szerettünk volna, nagy családot, de sajnos, nem úgy alakult. Bízunk benne, hogy egyszer majd az lesz – mondta tavaly év végén Kőpataki Judit. Most úgy tűnik, megvan az esélyük az egészséges, nagy családra, hiszen közel két év után eltávolították kislányuk gyomorszondáját.

Fotó: Kőpataki család

Egyre többet eszik

– Múlthét pénteken kivették a szondát Adélka hasából. Két hónapja költöztünk el a bérházból kertes házba, és onnantól kezdve a gyerek elkezdett egyre több mindent eszegetni. Elkezdtem írni, hogy egy nap mennyi tápanyagot viszünk be szondán keresztül, majd amikor már úgy láttam, hogy egyre több mindent csipeget, fokozatosan hagytuk abba a mesterséges táplálást – beszélt Kőpataki Judit az elmúlt időszakról.

Általában három hónapot szoktak várni a szonda eltávolításával, nehogy visszaesés legyen, Kőpatakiék esetében azonban két hónap után megszabadították a kislányt az eszköztől. Adél is közreműködő volt, hiszen már nagyobbacska.

– Nem szerette magán a szondát. December után cseréltem utoljára az eszközt, azelőtt megbízott bennem, most azonban már annyira sérelmezte, hogy nem hagyta magát tisztába tenni. Megharagudott rám. Nem is nyúlhattam hozzá, így amikor elaludt, akkor etettem, tisztítottam az eszközt. Pszichésen felfogta azt, hogy neki ebből elege van, így könnyebb volt megértetni vele, hogy ha nem eszik, akkor a szondán keresztül kell megetetni – idézte fel a küzdelmes időszakot az édesanya.

Sokkal elevenebb

Bár Adélka még nem eszik mindent, de egyre több mindent elfogad. Nagyon szereti a málnát, a csirkemellet, sült krumplit, karalábét, Judit ragulevesét pedig kifejezetten imádja. A szülők részben a környezetváltozásnak tudják be a hatalmas változást.

– Arra gyanakszunk, sokat jelentett az, hogy kiköltöztünk a bérházból, ahol sok idős ember volt körülöttünk, s ahol nem tudtunk a szabadban, nyugodt környezetben játszani. A kertes házban ki tudok tenni a gyerekeknek asztalt, kisszékeket, tudtunk piknikezni az udvaron. Nagy fejlődésen esett át azután, hogy elköltöztünk. Nyitottabb, most már jön elő a rosszaság, sokkal elevenebb. A kedélye is nagyon jó, egyedül a beszéde van egy picit lemaradva, de szeptembertől arra fogunk a leginkább fókuszálni – osztotta meg velünk Judit.

Fotó: Kőpataki család

A szakértői vizsgálat alapján Adél mehetett volna egészséges gyerekek közé szeptembertől, a szonda miatt viszont nem. A szülők nem egyeztek bele abba, hogy speciális csoportba járjon a kislány, így egy évre felmentették az óvodakötelesség alól. Jövőre mennek újra szakértői vizsgálatra, akkor kiderül, hova vihetik a gyereket beíratni, reményeik szerint már nem lesz semmi akadálya, hogy óvodába járhasson.

– Egy rossz időszakot végre magunk mögött hagyhatunk, nem volt ez egyszerű az elmúlt két év. Ha nem lett volna a családunk és az a rengeteg ember, aki támogatott bennünket, nem tudom, hogy birkóztunk volna meg ezzel az egésszel.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában