pénzügyek

2019.06.22. 07:00

Zárolhatják a pénzünket, ha nem egyeztettük adatainkat

Két hete még több mint 2 millió be nem azonosított bankszámlát tartottak nyilván.

Fotó: Kiss Annamarie

A pénzmosás és a terrorizmus visszaszorítása érdekében hozott törvény értelmében Magyarországon június 27-től csak névvel, lakcímmel ellátott számlánk lehet a pénzintézeteknél. Aki nem végzi el az adategyeztetést nagyot nézhet csütörtökön, ugyanis zárolni fogják a bankszámláját. Így azokról a tulajdonosok nem tudnak majd pénzt felvenni, átutalni, kártyával fizetni. (A befizetéseket, csoportos beszedéseket ugyanakkor nem érinti a zárolás.)

Nem elhanyagolható problémáról van szó, két hete még több mint 2 millió be nem azonosított bankszámlát tartottak nyilván.

A biztosítások is

Nagy-Hajzer Enikő, debreceni pénzügyi tanácsadó lapunknak elmondta: most elsősorban azoknak kell felvenni a kapcsolatot a bankjukkal, akiknek a szerződése 2017. január 1-je előtt jött létre. Azóta ugyanis a pénzintézetek már mindenkivel elvégzik az azonosítást.

Az átvilágításhoz személyi igazolvány és lakcímkártya bemutatására van szükség. Külföldi állampolgárok esetén ez az úti okmány, vagy a tartózkodásra jogosító papír lehet.

– Akinek valamilyen biztosítása, főleg megtakarítás jellegű életbiztosítása van, ezt szintén meg kell tenni – emelte ki Nagy-Hajzer Enikő.

A bankok jeleztek

Onnan is tudhatjuk, hogy veszélyben vagyunk, ha a bankunktól kaptunk az utóbbi időben az adategyeztetés elvégzésére vonatkozó levelet, emailt, telefonhívást, sms-t, de nem reagáltunk rá. (Minden pénzintézet másképpen üzent.) – Van olyan bank, ahol ez a magánszemélyeket nem érinti, csak a vállalkozókat. Azok, akik nem biztosak abban, hogy kaptak-e ilyet, hívják fel inkább bankjuk ügyfélszolgálatát és kérdezzék meg, hogy nekik szükségük van-e adategyeztetésre, vagy sem – jelentette ki. (Néhány bank online, postai és videós adategyeztetést is lehetővé tesz.)

Cégeknek kötelező

Az ügyintézés csak néhány percig tart, de mivel a következő napokban minden bizonnyal több százezren fogják emiatt megrohanni a bankfiókokat előfordulhat, hogy a sorszám húzást követően sokat kell majd várni.

Azoknak, akiknek zárolják a számláját, a banknál muszáj személyesen jelentkezni és az adategyeztetés után megnyitják a számlát.

A kötelező átvilágítás a jogi személynek minősülő vállalati és egyéb szervezeti ügyfeleknek egy picivel bonyolultabb, ezekben az esetekben fel kell tárni a szervezet tényleges tulajdonosát – hangsúlyozta a pénzügyi tanácsadó.

Ki a közszereplő?

A számlabirtokosoknak arról is nyilatkozniuk kell, hogy közszereplők-e, vagy van-e közszereplőnek minősülő közeli hozzátartozójuk. Az számít közszereplőnek, aki államtitkárként vagy kormánytagként dolgozik; parlamenti képviselő; politikai pártban tisztségviselő vagy elnökségi tag; az Alkotmánybíróság, az ítélőtábla, a Kúria tagja; az Állami Számvevőszék elnöke és alelnöke, a Monetáris Tanács és a Pénzügyi Stabilitási Tanács tagja; rendvédelmi szerv központi szervének vezetője, vagy annak helyettese; többségi állami tulajdonú vállalkozás ügyvezetője, vezető testületének tagja; nemzetközi szervezet vezetője, annak helyettese, vagy vezetőségi tagja.

Ha önre, házastársára, élettársára, vagy szüleire, gyerekére, esetleg szülei vagy gyerekei élet- vagy házastársára igaz ezek közül valamelyik, akkor azt mindenképpen jeleznie kell a pénzintézet felé.

Kitolják a határidőt?

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta: amennyiben a bankok azt tapasztalják, hogy több mint egymillió ember számlája veszélybe kerül, akkor a pénzintézeteknek kell kezdeményezniük a határidő esetleges kitolását.

OCs

Szeptember 30-ig?

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára úgy nyilatkozott, hogy ők szeptember 30-ban jelölnék meg az új határidőt. A módosítást azzal magyarázta, hogy a július 1-jén induló családvédelmi akcióterv nagy terhet ró a hazai hitelintézetekre. Péntek esti sajtóértesülés szerint elhalaszthatja a kormány a határidőt augusztus 31-ig, legalábbis erről nyújtott be módosító javaslatot Varga Mihály pénzügyminiszter. (Péntek esti hír: elhalaszthatja a kormány a határidőt augusztus 31-ig, az erről szóló módosító javaslatot pénteken nyújtotta be Varga Mihály pénzügyminiszter.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában