nyíradony

2019.06.17. 07:10

Spárga, a jövő növénye

„A termeléstől a csomagolásig végigvisszük a folyamatot, így van benne üzlet!”

Fotó: Kovács Péter

A nyíradonyi zöldspárga-termelésüket jellemezte ekképpen Terdik Mihály, a Guthkeled Agro Zöldség- és Gyümölcstermelői Értékesítő Mezőgazdasági Szövetkezet vezetője. A szövetkezet Hajdú-Biharban egyedüliként termeli és termelteti az észak- és nyugat-európai országok mellett immár hazánkban is egyre népszerűbb zöldségfélét. Mivel a tároló- és csomagolóüzemük a megyehatáron van, integrátori tevékenységük kiterjed a Dél-Nyírség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei részére is.

Az április elejétől június közepéig szedhető zöld spárga egyrészt illeszkedik az értékesítői szövetkezet profiljába, másrészt pedig két és fél hónappal széthúzza a termelés és feldolgozás időszakát, bevételt jelenthet a tagoknak. Ez utóbbiak voltak a fő célcsoport, amikor a szövetkezet szakemberei olyan növény termelésének lehetőségét keresték, ami a június közepétől november végéig termeszthető paprika, mint fő profiljuk mellett a termelési időszakot jelentősen bővítheti. 2012-ben 36 hektáron dugványoztak spárgát, az ültetvény 2014-ben fordult termőre. Jelenleg összesen mintegy 50 hektárja van a szövetkezettel szerződésben álló gazdáknak.

Fotó: Kovács Péter

Terdik Mihály úgy látja, hogy körülbelül 60 hektárnyi lehet a termelés teteje, ugyanis a jó 100 millióba került osztályozó és csomagoló gépsoruknak ennyi a kapacitása. Hektáronként hat tonna körüli termésre számíthatnak a gazdák.

– A zöld spárga mint a szövetkezet tagjai által termelhető növény kiválasztását tanulmányutak előzték meg. Olyan növényt kerestünk, amelynek termelése belefér a szabadtéri tenyészidőszakba, kézimunka-igényes, mivel a térségben ez van bőven, a termelését később sem lehet gépesíteni, eladható és dinamikusan bővül a piaca. Az első dugványokat belföldről szereztük be, újabban viszont már Olaszországból hozzuk. A tanulmányutakon elsajátítottuk a termelési és a feldolgozási technológiát is – válaszolta kérdésünkre Terdik Mihály, a szövetkezet elnöke, aki beszélt a spárga igényeiről is.

Vizsgálat alapján pótolnak

– A térségünk éghajlata jó, a laza szerkezetű homokos talaja pedig ideális a dugványoknak. Ügyelnünk kell a talaj tápanyaggal való feltöltésére, továbbá ha kell, tudni kell öntözni az ültetvényeket. A dugványokat elhelyezzük a földbe, azok a harmadik évben fordulnak termőre. Április elejétől június közepéig terjedő időszakban a homokból kinövő „sípokat” körülbelül 20 centiméteres nagyságukban a talajszint alatt két centiméter mélyen lemetszik a termelők, és a felvásárlóhelyre, a szövetkezeti központunkba szállítják. Egy ember egy nyolcórás műszakban mintegy másfél hektárról tudja betakarítani a spárgát. Fizikailag nem nehéz, inkább derékkal kell bírni. Mivel tavasszal a földből gyorsan kinövő növényi részeket hasznosítjuk, ezért a növény a szedési időszakban nem érintkezik vegyszerrel. A szedési időszak után a spárgaföldeken tápanyag-utánpótlást végzünk, a növény megnő mintegy méteres magasságúra, kibontja a fenyőtűhöz hasonló leveleit, ekkor öntözzük is, majd az első fagyok után elszárad és leszárzúzózzuk. Még a tél beállta előtt talajvizsgálatot végzünk, és ennek eredménye alapján visszük a földbe a tápanyagot. Mégpedig úgy, hogy a trágyát a talajra szórjuk és bedolgozzuk, a téli csapadék pedig bemossa. A megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag-utánpótlás nagyon fontos, mert ettől függ nagymértékben a következő évi termés mennyisége és minősége. Egy növény 12–14 évig hoz újabb és újabb hajtásokat. Az idén nem volt jó a termés, mert hűvös volt, tavaly pedig a meleg és a szárazság miatt érkezett a vártnál kevesebb spárga. Az eddigi legjobb évünk a 2017-es, akkor volt elég csapadék, és a hőmérséklet is közel optimálisan, tehát 15 és 28 fok között alakult.

Fotó: Kovács Péter

Visszakereshető, ki termelte

A Guthkeled Agro Zöldség- és Gyümölcstermelői Értékesítő Mezőgazdasági Szövetkezet hosszú távra tervez a zöld­spárga-termesztéssel. Ezt bizonyítja, hogy mintegy 100 millió forint értékben megvásárolt egy spárgaválogató és -osztályozó gépet. A termelők a szövetkezettől kapott ládákba méret és vastágságtól függetlenül rakva szállítják be a spárgát. 2–4 fokos levegő hőmérsékletű, sötét kamrában tárolják, majd onnan kerül át egy másik helyiségbe, a gépsorra. Előtte mossák, tisztítják a zöld „sípokat”. Azokat a gép négyféle vastagság és hatféle hosszúság alapján osztályozza. Mindegyik egy tálcára érkezik meg, és amikor megfelelő mennyiségű összegyűlik, átkerül a csomagolósorra. Ott az előre beállított súlynak megfelelő mennyiség szerint adagolja a gép, a sor végén kötegelik, kötözik, gumizzák a zöldséget. Ha a súlyellenőrző a megadotthoz képest eltérést mutat, jelez, a dolgozók pedig korrigálnak. A spárgát a Garten Kft.-nek értékesítik, s a termék három nap alatt Európa valamelyik országába kerül.

– A kódok alapján pontosan visszakereshető az is, hogy ki termelte, ki csomagolta a spárgát. Ez biztonságot ad a termelőnek, a szövetkezetnek és a vásárlónak is. A válogató és a csomagoló gépsorunkba befektetett pénz jövőre megtérül, onnantól kezdve a spárgatermesztésünk nyereséget hoz. A termeléstől a csomagolásig végigcsinálunk mindent; így van benne üzlet – magyarázza Terdik Mihály, a szövetkezet vezetője.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában