korszerűsítés

2019.06.19. 21:20

Kívül patinás, belül modern a bárándi hivatal

Bő két évtizedre megoldották az épület szigetelési problémáját.

Fotó: Kovács Péter

Befejezéséhez közeledik a polgármesteri hivatal 1910-ben épített, helyi védelem alatt álló patinás épülete. A tervek július közepi átadásról szólnak, de dr. Kovács Miklós polgármester úgy látja, talán június legvégén megtörténhet az átadás. Az épület felújítása régóta napirenden van, saját forrásból nem ment, meg kellett várni a megfelelő pályázati lehetőséget. Ez el is érkezett, 50 millió forintot nyert a település.

Alatta pincerendszer

– Részleges külső és teljes belső, valamint energetikai átalakítást, korszerűsítést valósítunk meg. Cseréljük a fűtésrendszert, a nyílászárókat, új burkolatot kapnak a helyiségek, korszerűbb lesz a szellőzés, amellett, hogy festjük az irodákat, folyosókat – sorolja dr. Kovács Miklós, majd az épület külső felújítására tér.

– A régi stílusjegyeket magán viselő épület alatt pincerendszer van. A falak felvizesedtek, ezt a folyamatot meg kellett állítani. Az épületet kívülről egy dísztéglasor burkolja. Az már a felújítás kezdetén világos volt, hogy az elnyert támogatásból nem lehet úgy megújítani az épületet, hogy a dísztéglákat a tetőig visszabontsuk, azt alászigeteljük ás visszaépítsük. A faluvezetés úgy döntött, hogy ennek ellenére hozzáfogunk ahhoz a munkához. Mégpedig az ablakpárkány szintjéig visszabontottuk a téglát, ott megtörtént a szigetelés, majd visszaépítettük eredeti állapotába az épület külsejét. Így 20-25 évre megoldottuk a problémát. És ha ismét lesz pénzünk, akkor folytatjuk. A praktikum és az egyszerűség dominált a belső rész felújításakor. Összességében a polgármesteri hivatal megőrizte a patináját, belül pedig korszerű és modern munkafeltételeket biztosít majd.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában