Szőnyegbombázás

2019.06.02. 13:29

Hősi halottakra emlékeztek Debrecenben

1362 család, 4518 ember vált hajléktalanná és mintegy 1250 ember lelte halálát ezen a napon.

Fotó: Molnár Péter

Az 1944-es debreceni szőnyegbombázás áldozataira emlékeztek a cívisváros több helyszínén vasárnap.

– A modern kor hadviselésének jellemzője, hogy a háború megnyerésének egyik legfontosabb eleme a hátország nyugalmának a megzavarása. Ha a civil lakosság hite, kitartása, összetartása megszűnik, a harcmezőkön küzdő katonák harci szelleme is megtörik. Ez a szörnyű és nemtelen eszköz a hadviselés szerves része volt. Ennek eredménye pedig sokkoló. A második világháború 6 éve több polgári, mint katonai áldozatot követelt.

„1944. június 2-án Debrecennek is meg kellett tapasztalnia a borzalmat”

– idézte fel dr. Barcsa Lajos beszédében a Medgyessy sétányon, a város hősi halottainak és polgári áldozatainak emlékművénél. Az alpolgármester emlékeztetett, 75 évvel ezelőtt, június másodikán 8 óra 45 perckor szólaltak meg a legmagasabb fokozatú szirénák a városban, s mindössze 20 perc maradt a debreceniek számára, hogy védett helyre menjenek. Ezután közel 2 órányi pokol következett. A 300 tonna robbanószer nemcsak a vasutat érintette, de megsemmisítette a környező utcák lakóházainak, középületeinek, üzemeinek jelentős részét. Egész utcák váltak a földdel egyenlővé.

 

A jelentések szerint közel 280 ház teljesen romba dőlt, 380 vált életveszélyessé, 800 megsérült. 1362 család, 4518 ember vált hajléktalanná és mintegy 1250 ember lelte halálát ezen a napon. – Nem szabad elfelejtenünk, hogy a számok mögött emberi, családi sorsok vannak – hívta fel a megjelentek figyelmét dr. Barcsa Lajos. A tragédia után megtalált és azonosítható áldozatokat a város hősi halottaknak kijáró tiszteletadással temette el a Köztemető külön parcellájában.

PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában