gyermektábor

2019.06.19. 21:12

Hét nap, hét lépés, hét program

Ötven egészségkárosodott és hátrányos helyzetű diák nyaralhat ezekben a napokban a fürdővárosban.

Fotó: Kovács Péter

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete 2019-ben különleges tábort tart ezeknek a gyerekeknek. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a táborban ezúttal is 30 diák vesz részt a Vöröskereszt jóvoltából, a létszám azonban 20 fővel egészült ki a Hajdúböszörményi Család és KarrierPONT programjának köszönhetően. A diákok 8-12 évesek.

– A szervezetünk azokért a nőkért jött létre és működik közel egy éve, akiket beteg gyermekük, hozzátartozójuk ellátása, szokatlanul nagy családi terheik kizárnak a munka világából – fogalmazott Fazekasné Farkas Ibolya táborvezető, a Hajdúböszörményi Család és KarrierPONT vezetője, majd azzal folytatta, hogy a tábor célja élményekhez juttatni azokat a kisdiákokat, akiknek nincs lehetőségük a nyaralásra családjuk anyagi helyzete és/vagy egészségügyi állapotuk miatt, fejleszteni finommotorikus, koordinációs készségeiket, kommunikációs képességeiket. A másik cél tehermentesíteni szülőket, akik amíg az egészségügyi problémákkal bíró gyermekük a táborban van, addig tudják intézni hivatalos ügyeiket, akár a munka világába való visszatérésüket is.

A tábor „Hét nap, hét lépés” címet viseli, hiszen minden nap egy-egy lépés a táborba bevont sokféle egészségkárosodással és hátrányos helyzettel küzdő gyermekeknek egymás felé, önállóságuk felé. Minden nap újabb feladatok és élmények várnak rájuk.

A másik 30 kisdiák a Vöröskereszt által hagyományosan több mint 36 éve megrendezett gyermektábor résztvevője. Ők szintén olyan fiatalok, akiknek nincs más esélyük a nyaralásra családjuk nehéz anyagi helyzete miatt. A tábor ingyenes, a szülőknek nem kell fizetniük gyermekük nyaraltatásáért. A szokásos tábori programok között (strand, sport, vetélkedők, zenés est, játék) személyiségfejlesztő és csapatépítő tréningek is szerepelnek.

Várják a strandolást

A táborba szerte Hajdú-Biharból érkeztek. Deli Tímea Debrecenből jött, és már nem először van Hajdúszoboszlón, a megyei katasztrófavédelem kiképzőközpontjában rendezett táborban. – Nagyon jól érzem magam, hiszen sok programot szerveztek nekünk. Most éppen a rendőrök tartanak előadást, holnap pedig strandolni megyünk – meséli. Hozzáteszi, hogy az iskolájában szerzett tudomást a táborozási lehetőségről, és elfogadták a jelentkezését.

– Kezdetben furcsának találtam a helyet, de nagyon hamar megbarátkoztam vele. Jól tudok aludni éjszaka, nappal pedig a programok! Na azok kiválóak. A rajzolás tetszett még. A fürdőzést már én is nagyon várom – válaszolja kérdésünkre Gombos Zoltán, aki Hajdúnánásról érkezett.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában