Véradók Világnapja

2019.06.13. 19:40

Elismerés a véradóknak

Egyedi készítésű díjakat vehettek át a kitüntetett adományozók.

Fotó: Molnár Péter

A Véradók Világnapja alkalmából a legelkötelezettebb véradókat jutalmazta a frissen alapított Pelikán-díjjal az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Debrecenben csütörtök délután. Az elismerést négy kategóriában – gyémánt, arany, ezüst, bronz – régiónként osztották ki, országos szinten összesen 371 személynek.

A díjhoz kapcsolódó véradási aktivitást százalékos formában határozták meg: elsődleges szempont volt az utolsó három naptári év, illetve a teljes véradói életútra számított aktivitás.

 

– Hazánkban mintegy 350 ezer véradó – a véradásra alkalmas lakosság körülbelül négy százaléka – nagyjából 390 ezer egység készítményt biztosít a vérátömlesztésre szoruló betegeknek. Ehhez munkanaponként 1600-1800 megjelent véradóra van szükség, amennyiben sikerül egyenletesen megszervezni a véradásokat akkor nincs is gond, mert ezek az önkéntesek úgy biztosítani tudják a folyamatos ellátáshoz nélkülözhetetlen szükségletet – mondta el az ünnepélyes díjátadón dr. Bohaty Ilona, az OVSZ Debreceni Regionális Vérellátó Központjának igazgató főorvosa.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában