Megdolgoztak érte

2019.06.02. 12:54

Doktorokat avattak a Debreceni Egyetemen

Idén is megrendezte a hagyományos doktor- és díszdoktoravató ünnepségét a Debreceni Egyetem.

Fotó: illusztráció, Napló-archív

Az eseményen 91 doktorjelölt vehette át oklevelét, emellett díszdoktori, habilitált doktori, professor emeritus címeket és egyetemi kitüntetéseket is átadtak.

– Egy tudományos pálya csak akkor tud kiteljesedni, ha annak mind a széles társadalmi, mind a szűkebb egyetemi közeg is megfelelő táptalajt biztosít. Gyorsan változó világunkban a felsőoktatás és a társadalmi haladás jövője egyértelműen a kutatás-fejlesztés, az innováció és a nemzetköziesedés. Épp ezért kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a hazai felsőoktatás a nemzetközi oktatási és kutatási térben is megállja a helyét. Ennek érdekében szükség van – a doktori képzés kapacitásának növelése mellett – a végzési arány emelésére.

„Erre a kihívásra nem lehet másként válaszolni, mint azzal, hogy az egyetemi képzésben tovább erősítjük a minőségi követelményeket, s még jobban támogatjuk a tudás megszerzése iránt elkötelezett, szorgalmas és tehetséges hallgatóinkat”

– fogalmazott dr. Csernoch László rektorhelyettes ünnepi beszédében.

A rendezvényen az egyetem 34 munkatársa tett eleget a habilitációs eljárás követelményeinek; az agrártudományok területén 1, a bölcsészettudományok területén 3, a műszaki tudományok területén 2, az orvos- és egészségtudományok területén 9, a társadalomtudományok területén 14, a természettudományok területén 5 kaphatták meg a habilitációs címet.

A Debreceni Egyetem Szenátusa döntött a honoris causa címről is, amely magas fokú elismerés, és olyan tudósok kaphatják meg, akik tudományos eredményeiket közkinccsé téve tudományunkat gazdagították. Az egyetem legmagasabb kitüntetését Dr. Hans-Werner Retterath és Alekszej Grigorijevics Zabelin kapta, ők most már az egyetem díszdoktorai közé tartoznak.

GYT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában