U-Multirank

2019.06.04. 14:17

Debreceni Egyetem: biztos helyen Európa élvonalában

Több területen is kiváló eredménnyel szerepel a Debreceni Egyetem a U-Multirank rangsorán. A szervezet 96 országból több mint 1700 felsőoktatási intézményt értékelt. A listát kedden hozták nyilvánosságra.

Az Európai Unió által támogatott U-Multirank projekt egy többdimenziós egyetemi rangsor, ami nem csak néhány szempont alapján állít fel sorrendet a felsőoktatási intézmények között, hanem öt különböző fókuszterületen több indikátor figyelembevételével értékeli az egyetemek és a főiskolák teljesítményét. A rangsor készítői idén az általános értékek mellett tíz különböző megközelítésben, többek között a mérnök-, biológia-, fizika-, matematika- és informatikai képzés területén is vizsgálták az egyetem eredményeit.

Összegyetemi téren az 1-es, vagyis legkiválóbb kategóriába került az intézmény a külső kutatási bevételek kapcsán, a szabadalmakban idézett publikációk számát tekintve, a végzettek által létrehozott vállalkozásokat illetően és az idegen nyelvű alapképzési programok sikere tekintetében.

Ugyancsak a legmagasabb kategóriába sorolták az alap- és mesterszakos vegyészmérnök és a fizikus hallgatókat az időben megszerzett diplomának köszönhetően. A környezetmérnök hallgatók szintén 1-es kategóriába kerültek a régióban teljesíthető szakmai gyakorlatok és a regionális közös publikációk arányát tekintve.

A 2-es kategóriába került, tehát kiemelkedően teljesítettek összegyetemi szinten az idegen nyelvű mesterképzési programok, valamint mind az alap- mind a mesterképzésben résztvevő hallgatók végzési és régiós elhelyezkedési arányai is.

- Összességében a vizsgált szempontok alapján a Debreceni Egyetem erősségei elsősorban a nemzetközi kapcsolatokban és a regionális szerepvállalásban mutatkoznak meg, miközben az oktatás és tanulás színvonalát reprezentáló indikátorok teljesen egységes képet mutatva magasra értékelik az intézmény teljesítményét a nemzetközi mezőnyben – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak a rangsor megjelenése kapcsán Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese.

Részletek ezen az oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában