debrecen

2019.06.28. 15:12

Célba talált a Lövésznap

A kíváncsiak ízelítőt kaphattak abból, mivel foglalkoznak a Bocskai dandár katonái.

Fotó: Kiss Annamarie

Egy nagy sárga légvédelmi ágyúból leadott lövés nyitotta meg a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandára által szervezett Lövésznapot az alakulat debreceni sportpályáján, a Szabó Lőrinc utcán, péntek kora délután.

A fegyverek varázsa

Az erős napsütésben, de nem túl melegben a rendezvényre érkezők egyebek mellett különleges katonai járműveket, például gumikerekes harckocsikat; csapat, víz és sebesült szállító teherautókat; valamint felfújható katonai gumicsónakot láthattak. A legtöbb civil azoknál a terepszínű sátraknál gyűlt össze ahol kézifegyvereket mutattak be. Szintén sokan fordultak meg a középkori katonai hagyományőrző csapatnál, ahol néhányan a páncélokat is felpróbálták. A gyerekeket a Zsuzsi vasút sátra is erősen vonzotta, ott vasúti terepasztalokon lehetett játszani.

 

Látványos bemutatók

A terület hátsó részén nagy bográcsokban rotyogó több száz adag babgulyásnak köszönhetően remek illatok szálltak a levegőben. Arról, hogy a füleknek is jusson valami, a 63 éves Debreceni Helyőrségi Zenekar gondoskodott, katonazenei slágerekkel szórakoztatták a nagyérdeműt. A színpadon, illetve annak környékén majorettek táncoltak, de volt harcászati és önvédelmi, valamint rendőrkutyás és bombakereső kutyás bemutató is. A Debreceni Honvéd Táncegyüttes is fellépett.

A Lövésznap végén, késő délután, kora este az Ölveti Blues Band adott koncertet.

A lövészek védőszentje

Fotó: Kiss Annamarie

Szloszjár Balázs ezredes, a Bocskai István Lövészdandár parancsnoka lapunknak elmondta: a Lövésznapot Szent László királyunk tiszteletére, a László névnaphoz kapcsolódva tartják. Szent László a lövészek védőszentje. – A lövészet alapvető fegyvernem a Magyar Honvédségnél. Katonáink részt vesznek hazánk déli határainak őrzésében, illetve több külföldi békefenntartó misszióban, legnagyobb számban Koszovóban (400 fővel) és Irakban (200 fővel). Katonai konfliktusokban a lövészkatona az első, aki védi a rá bízott talpalatnyi földet – fogalmazott. Kifejtette: a Lövésznap célja, hogy a honvédség legnagyobb harcoló alakulata, a Bocskai dandár bemutatkozzon a civileknek, a debrecenieknek.

 

Folyamatos a toborzás

Az egység létszámhelyzetére vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta Szloszjár Balázs, hogy kisebb létszámhiánnyal küzdenek, ezért folyamatosan toborozzák az új katonákat. – Ezzel együtt büszkén jelentem, hogy a Magyar Honvédségen belül ilyen tekintetben nálunk a legjobb a helyzet – hangsúlyozta a parancsnok.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában