mi lehet az igazság?

2019.06.07. 20:00

A tej vajon tényleg élet, erő és egészség?

A szakember szerint a tejfogyasztás számos betegség kiváltó oka lehet.

Fotó: AFP

Mint ahogyan több élelmiszerről, úgy a tejről és annak szervezetre gyakorolt hatásairól szakmai berkekben is megoszlanak a vélemények. Egyes vélekedések szerint, az egészséghez nélkülözhetetlen, hiszen fontos fehérje-, szénhidrát-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-forrás, ezáltal kedvező élettani hatásokkal rendelkezik. Míg más szakemberek úgy tartják, a tej inkább ellensége, mint barátja egészségünknek.

– Gyermekkorunk óta halljuk, hogy „A tej élet, erő, egészség!”, de valóban így van ez? Szükségünk van a tejre, de csakis a születésünk utáni első pár évben, az emberi anyatejre. A tehéntej a kis bocinak való, hogy minél hamarabb szép, nagy egészséges tehén fejlődhessen belőle – mondta Galambos Ágnes funkcionális táplálkozási tanácsadó.

Allergiát is okozhat

Úgy véli, a nagyobb baj az, hogy a tejjel gyakorlatilag egy több mint féltonnás állat hormontartalmát vesszük magunkhoz, emellett a tejfehérjék, a nyugati táplálkozás hatására áteresztővé vált bélfalon átjutva, autoimmun folyamatokat indítanak be. – A leggyakrabban a gabona és a tej okoz allergiát, ez sem véletlen, hiszen nem minden hasznos a szervezetünk számára, ami ehető. Mindemellett az emberek 75 százaléka felnőtt korában nem képes lebontani a tejcukrot, azaz laktózérzékeny lesz – mutatott rá a szakértő.

Kifejtette, a tejfogyasztás az egyik oka annak, hogy az átlagos testmagasság az utóbbi időkben magasabb, mint az elődeinknél. A tejben olyan növekedési faktorok vannak, melyek hatására az emberek magasabbak lettek, mint akár száz évvel ezelőtt, de ezek a növekedési faktorok segítik a rákos sejtek növekedését is. A tej és a tejtermékek nagyon magas inzulinválaszra késztetik a szervezetet a tejcukor miatt, így egyenes az út az inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez, PCOS-hez, szívbetegségekhez, ám a betegségek sora ezzel nem ér véget: depresszió, reflux, akné, allergiák, ekcéma, rák, emésztési zavarok, pajzsmirigybetegségek, érelmeszesedés, gyulladásos folyamatok, hormonzavarok, meddőség, Crohn, colitis ulcerosa, autizmus, sclerosis multiplex is kialakulhat Galambos Ágnes szerint.

Erősíti a csontokat?

– A tejtermékek fogyasztása a csontok egészsége miatt vált annyira népszerűvé, hogy a megfelelő kalciumbevitelünk meglegyen, de a legfrissebb kutatások szerint ez a tévhit megdőlni látszik. Sem az ősember nem fogyasztott, sem a természeti népek nem fogyasztanak állati eredetű tejtermékeket, a csontjaik mégis a legerősebbek. A tejet fogyasztó embereknél viszont sokkal több volt a csonttörések száma. A csontjaink erőssége leginkább a megfelelő D-vitamin-szinttel, K2-vitaminnal és sok-sok mozgással fokozható. A magasabb kalciumbevitel rosszabb hatékonysággal szívódik fel, mint az alacsony. Nincs szükségünk pluszkalciumpótlásra, elegendő annyi, amihez a táplálkozásunkkal hozzájutunk állati eredetű tejtermékek nélkül is. Diófélékből, mogyorófélékből és zöld levelű növényekből hozzájuthatunk a szervezetünk számára megfelelő mennyiségű szerves kötésű kalciumhoz. Magasabb kalciumbevitel esetén hajlamosabbak leszünk a vesekőre és az érfalakban is növekszik a meszesedés. Sokkal hatékonyabb csonterősítő, ha a fent említett vitaminokat és a sportot iktatjuk be a mindennapjainkba – hangsúlyozta.

Növényi tejek előnyben

A funkcionális táplálkozási tanácsadó szerint azoknak, akik egészségesek, olykor beleférhet étrendjükbe kis mennyiségben a hosszan érlelt kemény sajtok fogyasztása (például parmezán, cheddar), mert ezekben a sajtokban a hosszú érlelés alatt lebomlanak, átalakulnak a tejfehérjék, de azoknak, akik rákkal küzdenek vagy autoimmun betegségben szenvednek, nem ajánlatos a kemény sajtok fogyasztása sem.

– Egészséges embereknek néha szintén beleférhet a táplálkozásukba a zöldet legelő állatok tejéből készült vaj, de a legjobb, ha ebből készítünk tisztított vajat, azaz ghee-t. Ennek előállításakor megszabadulunk a problémákat okozó tejfehérjéktől és tejcukortól, csak a tejnek a tiszta zsír része marad meg. Ezt a tiszta vajat bárki fogyaszthatja nyugodt szívvel, laktózérzékenyek és autoimmun-betegek is. Érdemes az állati eredetű tejet magtejekre cserélni, mint például a kókusztej, kesutej, mandulatej. Ezekből akár növényi joghurt is készíthető probiotikummal beoltva. Egészségi állapotunk jelentősen javulhat a gabonák és a tejtermékek kiiktatását követően. Én személy szerint Crohn-betegségnél tapasztaltam meg ezt a javulást, de minden más autoimmun és a fentebb felsorolt problémáknál is hasonló pozitívumokról számoltak be az emberek – zárta gondolatait.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában