Felejthetetlen élmény

2019.06.04. 07:57

A pápáig vezetett az osztálykirándulás útja

Osztálykirándulásra indultak, feledhetetlen élményekkel tértek haza a debreceni diákok.

A Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium kilencedik osztályos tanulói egy sikeres pályázatnak köszönhetően jutottak el Csíksomlyóra, hogy Ferenc pápa látogatásának személyesen is tanúi lehessenek.

Az utazást a Szent Család Plébánia zarándokai szervezték; Pete András kilencedikes tanuló szintén résztvevője volt a rendhagyó osztálykirándulásnak. – Az osztályból huszonhárman mentünk busszal, és körülbelül 50 másik zarándok. Mivel tudtuk, hogy a Szentatyával lehet majd találkozni, nagyon vártuk az utat. Kaptunk programfüzetet is, melyben imádságok voltak, ezeket közösen elimádkoztuk az úton. Az első nap utazással telt, de útközben megálltunk Orbán Balázs és Tamási Áron emlékművénél, valamint a Királyhágón. A második napon kiadós, körülbelül háromórás séta várt ránk a mise helyszínére menet, a mise után pedig a szállás felé vettük az irányt. Vasárnap a csíksomlyói kegy­templomban vettünk részt szentmisén, majd elindultunk hazafelé, és közben megálltunk Korondon körülnézni, vásárolgatni – sorolta András. – Az biztos, hogy hatalmas élmény volt egy pápai misén részt venni, de szerintem még mindig nem érzem át az esemény, élmény súlyát. Szép pillanatok közül is lehetne válogatni, nálam a több tízezer torokból elhangzó magyar és székely himnusz vitte a prímet – fogalmazott a svetitses diák.

Sok idős is vállalta

– Ami leginkább meglepett, hogy saját várakozásaimhoz képest egyáltalán nem volt túlbiztosítva a rendezvény. Persze a mentők, rend­őrök szép számmal voltak jelen, katonákat is láttunk, ez azonban teljesen érthető. Különböző információ­im voltak arról, hogy mit nem szabad és mit szabad magunkkal vinni, olvastam olyat is, hogy zászlórudat nem lehet vinni, mi azonban vittünk, szigorúan tiltott volt a szúró-vágó eszközök bevitele, de esernyőt például lehetett vinni. Kiemelném, hogy nagyon fegyelmezett volt a tömeg annak ellenére, hogy irtózatosan szakadt az eső odafelé, így nagyon sáros volt az út, de mindenki segítőkész volt, sokat segítettük egymást, nyilván főleg az idősebbeket. Nagyon örömteli volt, hogy ennyi idősebb ember vállalta ezt a nehéz, hosszú utat a pápáért. Remélem, lesz még részem ilyen élményekben – összegezte az utazást Pete András.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában