360 fokos videó

2019.05.19. 07:00

Nagyszerű recept ihlette a szenvedélyes csilitermesztőt

Napi nyolc órában dolgozik, majd éjszakába nyúlóan foglalkozik a zöldségekkel.

Házi készítésű propagátorban nevelkednek a hideg időszakban a palánták

Fotó: Erdei Roland felvétele

Erdei Roland több éve foglalatoskodik a paprikákkal, viszont az elején még úgy tűnt, hobbi marad számára a fűszernövény ter­mesztése. Ma már nemcsak értékesítője, hanem termelője, megalkotója és feldolgozója is az elkészült termékeinek. A fiatal kistermelő beengedett minket a kulisszák mögé, hogy megtudjuk, miként készül egy bárándi kis utca nyári konyhájában a barbecue-csiliszósz.

Szívvel-lélekkel

Élmény egy olyan fiatalt látni, aki az iskolában szerzett tudást naprakészen használja. – Kevesebb a szociális életem, talán ez mondható hátránynak, de általában vagy dolgozom, vagy a paprikákat gondozom – fogalmazott a 26 éves srác, aki egy gödöllői mezőgazdasági cégnél dolgozik, Bárándon pedig a hobbiból szenvedéllyé avanzsált „szerelemgyerekeit” és paprikáit teljes odaadással figyeli. – Agrármérnökként végeztem alap- és mesterszakon a gödöllői Szent István Egyetemen, s a diplomamunkámat a csilitermesztésből írtam, és azt hiszem, ott végleg eldőlt a sorsom; igaz, édesapámmal akkor már hobbiszinten majdnem 3-4 éve foglalkoztunk a fűszernövénnyel. Apának volt egy kiváló receptje a csiliszósz elkészítésére, és itt már megfertőződtem. Majd feltettem magamnak a kérdést: miért ne lehetne nagyobban gondolkodni? – idézte fel Roland.

Szentéllyé vált

– Első generációs nyári konyha volt az elején, majd raktár lett belőle, később pedig a szentélyem, ahol rengeteg időt töltök: kísérletezem, kóstolok, s nem utolsósorban főzöm a szószokat – mondta Roland a házuk hátsó kertjében álló ház tűzhelyénél. Arról is beszélt: pár utcával arrébb, nagymamája portáján van a munka „gyökere”, ahol a csilifajták növekednek. Például a világ legerősebb paprikáját, a reapert, vagy a legismertebb feltétet, a jalapeñót, szellemcsilit, továbbá a sárga, piros és zöld színű csilit is megtalálja a polcokon. Fajtája válogatja, melyik országból érkeznek a magok, Hollandiából is rendelt, sőt amerikai magokat is ültetett már a bárándi kiskertbe. Csaknem 1400-1500 tő csilivel rendelkezik. – A szobában a 25 Celsius-fok feletti levegőhőmérséklet az ideális, s a magas páratartalom, melyet az öntözés miatt a talajból kipárolgó nedvesség biztosít – fejtette ki Roland, aki egy saját maga tervezte házi készítésű propagátorban neveli a hideg időszakban a palántákat. Maguknak termelik a párát, és mesterséges fénnyel segítem őket a fejlődésben, sőt körben tükörfóliákkal borítottuk a helyiséget. Majd eljön a május, a jobb idő, akkor ki lehet ültetni a palántákat – tudtuk meg a kistermelőtől, aki családjával együtt egy egyedi méretezésű, csaknem 4 és fél méter magas fóliasátrat épített a kert végébe, mintegy két hónap alatt, a paprikáknak s más zöldségeknek. – Nekem nem elég a nap 24 órája, több időre lenne szükségem, hogy minden beleférjen a napomba, de a csili az életem, én választottam ezt az utat, s imádom!

ND

Recept

Barbecue-csiliszósz

Hozzávalók

  • paradicsomszósz
  • hagyma
  • tört fokhagyma
  • vöröshagyma
  • barna cukor
  • dijoni mustár
  • szójaszósz
  • bors
  • citromlé
  • almaecet
  • termelői akácméz
  • csilipaprika
  • A hagymát megdinszteljük egy kis olívaolajon egy nagyobb lábasban, majd minden alapanyagot beleborítunk, és összekeverjük. Főzzük, míg fel nem „rottyan”, majd addig turmixoljuk, ameddig sűrű és önthető nem lesz.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában