Egészség négy keréken

2019.05.30. 19:50

Kezdetét vette a mobil szűrés Debrecenben

Az ország legmodernebb és legújabb mobil szűrőegysége a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház új szűrőbusza. A 235 millió forint pályázati támogatásból kialakított speciális járműben már elkezdődtek a vizsgálatok. A buszban 100-120 embert szűrhetnek naponta. A kórház központi szerverére töltik fel az elkészített digitális képeket, amelyeket két tüdőgyógyász értékel.

Fotó: Kiss Annamarie

A statisztikai adatokból kiderül, hogy Hajdú-Bihar megyében nagyon visszaesett a tüdőszűrésre járó betegek száma. – Leginkább a foglalkozás-egészségügy miatt, hiszen a munkába állás előtt kötelező különböző szűréseken átesni. A 70 év feletti emberek rendszerint eljárnak tüdőszűrésekre, bennük erős az egészségtudat. Ezzel szemben az átlag dolgozó ember, akinek nincs elég ideje a munkája miatt, már elhanyagolja a szűrések számát, persze az is közrejátszik, hogy ma már nem kötelező – mondta Aranyosiné Keszthelyi Réka, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Pulmonológia részlegvezető főorvosa.

A legmodernebb technikával

A digitális mellkasfelvételeket a legújabb eszközökkel készítik a járműben, amelyek minden elváltozást képesek kimutatni.

 

– Direkt digitális technikával működő felvétel készül, amit tulajdonképpen megszokhattunk már a telefonoknál vagy bármilyen más mai digitális eszközöknél. Nincsen már film, mint a régi tüdőszűrő egységeknél. A kórház központi szerverére töltik fel az elkészített képeket, amelyeket két tüdőgyógyász is kiértékel – mondta Lampé Zsolt, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főigazgatója. Majd azzal folytatta, hogy a buszban elhelyezett tüdőszűrő egység alkalmas lesz arra is, hogy kisebb településeken vagy különböző céges megrendelések esetében szintén végezzenek rendszeres alkalmassági szűrővizsgálatokat.

Ajánlott az évenkénti szűrés

A 235 millió forint pályázati támogatásból megvalósított speciális járműben 100-200 embert szűrhetnek naponta, akiknél pedig egészségügyi probléma gyanúját észlelik, őket a területileg illetékes tüdőgondozóban kezelik majd tovább. Magyarországon 2014-ben megszűnt a tbc (tuberkulózis) kötelező szűrése, de 40 éves kor fölött ajánlott évente legalább egyszer elvégeztetni a vizsgálatokat.

GYT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában