debrecen drive

2019.05.25. 12:13

Más fejlődési pálya rajzolódik ki Debrecennek

A jövőbe tekintett a Debrecen Drive szombati konferenciája.

Fotó: Matey István

– A járműipar az elmúlt években nagyon komolyan megerősödött, és a 2018. július végi bejelentése, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a BMW az új európai gyárát Debrecenben építi fel, egészen más dimenzióba helyezte a várost. Egészen másként tekintünk az előttünk álló évtizedekre, más fejlődési pálya rajzolódik ki Debrecen számára, nemcsak a gazdaságban, hanem az oktatásban, a városfejlesztésben is – fogalmazott Papp László polgármester a konferencia megnyitóján. Kiemelte, az elmúlt években létrejött új munkahelyek száma meghaladja a hatezret, a beruházási érték a kétmilliárd eurót. – Ez egészen különleges teljesítmény, ami Debrecen gazdasági szerepét, helyét erősíti az országban és nemzetközi viszonylatban – mondta Papp László.

A kutatás, fejlesztés, innováció, melynek útján elindult a Magyar Honvédség, lehetővé teszi, hogy a legmodernebb technikai eszközökkel dolgozhassanak katonáink és védjék az ország érdekeit, garantálják lakosainak biztonságát – jelentette ki dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter A haderőfejlesztés jövője című előadásában.

 

 

Hazai versenyképesség

– Folyamatosan a jövőt kell kutatnunk, hogy mindig készen álljunk a változásokra. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium éppen azért jött létre, hogy a jövőbe tekintsünk, és azt kutassuk, hogy a technológia fejlődését hogyan leszünk képesek innovatív módon a magyar kreativitással saját előnyünkre fordítani – hangsúlyozta dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár Járműipari akcióterv – A hazai versenyképesség szolgálatában című előadásában. Ennek szellemében beszélt róla, hogy három globális folyamat határozza meg a járműipar jövőjét: társadalmi-gazdasági folyamatok, amelyek közül a legfontosabb a népességrobbanás, a városiasodás és a középosztályosodás; a technológiai változások csoportja, valamint a fogyasztói igények változása. Az államtitkár kiemelte, ezek mindegyikére fel kell készülnünk, hogy pontos, jó válaszokat adhassunk a felmerülő kérdésekre.

György László ezenkívül beszélt a globális tendenciákról, és arról, hogy a kormány milyen eszközökkel támogatja a hazai vállalkozásokat, hogy a változó körülményekhez alkalmazkodni tudjanak. Mint mondta, ez a támogatás háromféle módon történik: a termelékenység növelésével, a munkaerő képzésével, hogy növekedjen a képessége a nagyobb hozzáadott érték előállítására, és az innováció, az innovatív gondolkodás ösztönzésével Magyarországon.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában