Ha már nem bírja a ház

2019.05.16. 19:34

Hogy ne csorogjon a nyakunkba a baj

Megelőzésképp minden tél vagy nagyobb vihar után érdemes átnézni a tetőt.

Fotó: Dreamstime

A május hazánk második legcsapadékosabb hónapja, ennek megfelelően az átlagnál gyakoribbak a beázások. Ezeket leggyakrabban a nem megfelelő szigetelés, a tető sérülése vagy az esőelvezető rendszerek hibája okozza.

Kiváltó okok

„A tetőcserepeknél az elsődleges tetőbeázási problémákat általában az idézi elő, hogy valamelyik cserép el van csúszva, el van törve, és az így keletkezett réseken be tud folyni a csapadék”

– hívja fel a figyelmet Malacsik Márk, az M&M Kft. szakembere. – A bádoglemezekből készült tetőnél leginkább a lemezek elválása, elöregedése, illetve a kémények bádogozásánál a felső réteg leválása a kiváltó ok. Sokszor az is problémát okoz, hogy kicsi a tető lejtése, az ilyen kialakításnál nem szerencsés a cserép, mert megáll rajta a víz, és előbb-utóbb megtalálja az útját a résekben.

Könnyen felszakíthatja

Megelőzésképp minden tél vagy nagyobb vihar után érdemes átnézni a tetőt, és ha van rá mód, fel is menni rá, hogy megbizonyosodjunk róla, nincs sérülés, és minden cserép a helyén van. Ha egy elmozdul vagy eltörik, az kihatással van az egész szerkezetre, hiszen a cserepek összetartják egymást, így ha valahol meggyengül a rendszer, a mozgások a dominóelv alapján akár az összes cserepet megrongálhatják.

Érdemes megnézni a széldeszkákat is, ugyanis ez védi meg a cserepet, és ha az nincs a helyén, az oldalról belekapó szél könnyen felszakíthatja azt.

– A cserépnek van egy tűréshatára: például milyen a legnagyobb léctávolság, vagy mi lehet a legkisebb átfedés; ezeket mindig tartsuk be, mert ha kevés a takarás, könnyen beázhatunk. A károk megelőzésére szolgál, ha van fólia a tető alatt, hiszen ha a cserép alá jut is a csapadék, az még mindig megvédi a házat a beázástól. A legjobb, ha a fólia beleér az ereszcsatornába, hiszen akkor közvetlenül oda vezeti el a vizet – tanácsolja a szakember. A vízelvezető csatornák rendszeres átnézését is ajánlja, hiszen az abban felgyülemlő csapadék idővel be tud jutni a tetőtérbe. Az úgynevezett rejtett csatornáknál ez még komolyabb problémát jelenthet.

Nem ajánlják

– A fekvő ereszcsatorna, vagy más néven rejtett csatorna a tető szegélyére fekszik fel, gyakorlatilag el van bújtatva, így ennek tisztítása körülményesebb. Az ilyen konstrukciónál nehezebb felfedezni a hibát, és általában többet is kell bontani, ezért mi nem ajánljuk ezt a megoldást.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában