kutyahelyzet debrecenben

2019.05.21. 11:35

Harmincezer ebre jut egy kutyafuttató

Debrecenben a kutyásoknak egyelőre várniuk kell, hogy több lehetőségük legyen szabadon engedni kedvenceiket.

Fotó: Kiss Annamarie

– Sétáltattam a fox­terrier kutyánkat, majd néhány percre szabadon engedtem. Szegénykém már nagyon rosszul lát, akkor ráadásul épp térdműtétből lábadozott, csak sántikálni tudott, így alig öt méterre volt tőlem – kezdte történetét Fazekas Sándorné, aki a Kishegyesi úton lakik, s annak környékére vitte le az ebet levegőzni. – Mindezt látta egy közterület-felügyelő is, aki megbüntetett. Tudom, hogy nem szabad elengedni a kutyát, de mivel szinte egész nap a lakásban van, neki is szüksége van egy kis szabadságra. A közterület-felügyelő felvette az adataimat, majd továbbállt, én nem kaptam a jegyzőkönyvből példányt – folytatta, hozzátéve, a helyszínen technikai okok miatt nem rendezhette a büntetést. Bár később megtette, sorra kapta a felszólító leveleket a Járási Hivataltól, végül a bíróságtól is, mely szerint – mivel állítólag nem fizetett – két napra börtönbe is zárhatják.

Mintegy harmincezer eb él a városban, kutyafuttató pedig csak egy van. A tervekben szerepel két további létesítése, valamint a kutyasétáltatók által frekventált területeken kutyaürülék gyűjtésére alkalmas edények kihelyezése.

Szóban is figyelmeztethetnek

A Debreceni Közterület Felügyelet érdeklődésünkre közölte, ha a szabálysértő nem fizeti meg a helyszíni bírságot, végrehajtási eljárást kezdeményeznek a lakóhely szerint illetékes Járási Hivatalnál. Így történt ez Fazekas Sándorné esetében is, aki postai úton rendezte a 10 ezer forintos büntetést. Ám mindezek után is sorra kapta a felszólító leveleket a Járási Hivataltól, végül a bíróságtól is, mely szerint – mivel állítólag nem fizetett – két napra börtönbe is zárhatják. Fazekas Sándorné ekkor már többedjére az ügyintézőhöz fordult, aki szerint azonban semmi ok az aggodalomra, csupán lassan halad a bürokrácia.

Tőzsér Gyula, a Debreceni Közterület-felügyelet hatósági osztályának vezetője elmondta: aki a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja, veszélyeztetés kutyával elnevezésű szabálysértést követ el. Ugyanakkor az is szabálysértő, aki nem gondoskodik arról, hogy kedvence ne tudjon kiszökni, vagy szándékosan kiengedi azt szabadon futkározni. Amennyiben a közterület-felügyelők ezt a szabálysértést észlelik, indokolt esetben helyszíni bírságot szabnak ki, vagy feljelentést tesznek az illetékes – általános szabálysértési – hatóságnál. A helyszíni bírság mértéke 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedhet, hat hónapon belüli újabb szabálysértés elkövetésekor pedig akár 70 ezer forintra is büntethetnek.

Hozzátette, a közterület-felügyelő szubjektív döntés alapján szóban is figyelmeztethet. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogyha a kistermetű kutya a gazdája mellett olyan távolságon belül tartózkodik, ahol az eb gazdájának felhívására engedelmeskedik, akkor figyelmeztetést alkalmaznak, de a nagyobb testű kutyásokkal szemben már helyszíni bírságot szabnak ki, vagy szabálysértési feljelentést tesznek. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a felügyelők minden egyes esetben, ha ilyet észlelnek, a környezeti tényezőket is figyelembe veszik (például játszótér, park, kisgyermekek a közelben stb.).

Csak pórázon!

A kutyasétáltatásra vonatkozó szabályokat illetően megtudtuk, a belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – az ebet csak pórázon lehet vezetni. Továbbá közterületen kutyát csak olyan személy vezethet, aki annak irányítására, kezelésére és féken tartására is képes. A gazdának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen. Szájkosarat kizárólag akkor kell a kutyára tenni, ha az egyed jellemzően agresszív magatartású. Tilos a kutyát a zöldterületen az erre vonatkozó tiltó tábla, felirat ellenére sétáltatni, az erre szolgáló, táblával megjelölt hely kivételével szabadon engedni, valamint játszótérre bevinni. Így a kutyásoknak egyelőre továbbra is várniuk kell, hogy több lehetőségük legyen szabadon engedni kedvenceiket.

VK

Eddig egy kutyafuttató van a városban

Szerencsésnek mondhatják magukat Debrecenben azok a kutyások, akik a Görgey utca környékén élnek, ugyanis ott már van kutyafuttató. A helyzet a város többi részén azonban továbbra is aggályos, nem igazán akad lehetősége a gazdiknak – a magánterületen kívül –, hogy szabadon engedhessék kedvenceiket; mondhatni, a kutyás társadalom még gyerekcipőben jár a cívisvárosban. A debreceni polgármesteri hivatal megkeresésünkre közölte, hozzávetőleg 30 ezerre tehető a városban tartott kutyák száma, ám a legutóbbi ebösszeírás adatai még nem érkeztek meg. A Görgey utca–Böszörményi úti tömbbelsőben néhány éve már kialakítottak egy kutyafuttatót az ebek és gazdáik nagy örömére. Idén további két helyszínen folytatódik a fejlesztés, megvalósul egy kutyafuttató a Kassai út környezetében, illetve terveznek még egyet a Dobozi lakótelepre is a Zöld város projekt keretében. A kutyasétáltatók által frekventált területeken pedig kutyaürülék gyűjtésére alkalmas edényzeteket is kihelyeznének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában