Interjú

2019.05.06. 09:32

A pénz vonzhatja a migránsokat

Georg Spöttle: sokan már nyugodtabb, biztonságosabb országokba vágynak. Interjú a biztonságpolitikai szakértővel.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

A migráció jelenlegi helyzete, a keleti régió érintettsége, az afrikai kontinensről érkező menekültek, a Srí Lanka-i terrortámadás – ezeket a témákat is érintette Georg Spöttle, aki a Bihari Polgári Esték legutóbbi vendége volt. A Nadányi Zoltán Művelődési Ház színháztermében megtartott előadás után beszélgettünk a szakértővel.

Hogyan közelíti meg a menekültekkel kapcsolatos történéseket egy a terrorelhárításban egyenruhásként több évig szolgáló, számos kibocsájtó országot megjárt katona?

Mint volt katona és terrorelhárító, arra hegyeztem ki előadásomat, hogy milyen negatív vetületei vannak a migrációnak. Mindig a terrorizmus kerül előtérbe, ám az egy viszonylag ritka jelenség. Ami nagyon aggasztja a környezetemben élőket, az a bűnözés elszaporodása, és az Európában szűnni látszó biztonság. Ilyen például az embereket legjobban irritáló, szexuális bűnözés, melyről sokszor hallhatunk a médiában is. Az elmúlt időszakban összesen 2 ezer 500 nőt erőszakoltak meg migránsok Németországban. A berlini, kölni, frankfurti utcák sötétedéskor elnéptelenednek, az őshonos németek nem szeretnek az utcára kimenni. A német kormány lehetőséget adott a migránsoknak, hogy ingyen használhassák a sportlétesítményeket. A zaklatási botrányok miatt azonban a sportközpontok bedőltek, mert a fizető vendégek már nem merték használni ezeket, elmaradtak nyári táborok, munkavállalókat bocsátottak el. Ezek következményeként Németországból mostanra érezhetően nagy a kivándorlás, az atrocitások miatt az idős emberek nyugodtabb országokba vágynak. Ezért jönnek sokan Magyarországra, mert a legfontosabb téma az életükben igazából a biztonság. Ezt lehet tapasztalni nyáron a Balatonnál, hiszen itt szülők a gyermekeket biztonságban tudhatják, a nagyobbakat könnyedén elengedhetik szórakozni, mert nem robbantják rájuk a klubot, vagy nem zaklatják őket.

Magyarország az illegális migrációt tekintve tranzitországnak nevezhető, Hajdú-Bihar megye keleti része több tíz kilométer hosszan határszakasz. Lehet-e célpontja az illegális határátlépőknek, vagy az embercsempész hálózatoknak, akik új utakat keresnek?

Minden határ menti város veszélyeztetett, csellengők napi szinten előfordulnak. A migránsok mindenféle trükkel megpróbálnak bejutni országunkba, főleg a kamionokban bújnak meg, de a határrendészet speciális készülékekkel, például szívdobbanás érzékelővel ki tudja szűrni az esetleges illegális határátlépőt. Értelemszerűen a veszély nagy, hiszen, ha nincs pénzük ezeknek az embereknek, betörhetnek házainkba, kirabolhatnak embereket, szexuális bűncselekményeket követhetnek el. A határ menti vidékeken ezért sokkal jobban oda kell figyelni. A nagyobb városokban, ahol zsúfoltabbak az utcák, kevésbé veszélyes hazatérni egy fiatal lánynak, mint egy nyugodtabb kisvárosban, ahol emiatt a veszély is sokkal nagyobb.

A Srí Lanka-i terrortámadásokra fókuszál most a világ. Milyen események húzódhatnak meg a háttérben? Évek óta egy biztonságos, ebből a szempontból nyugalmas országról beszélünk.

Amikor kilenc éve Srí Lankán véget ért a polgárháború, amely vallási és kulturális okokból zajlott, Srí Lanka a „mosoly szigete” lett. Az emberek szívesen mentek oda turistaként, az ausztráloknak igazán közel is volt. Nem számítottak a hatóságok arra, hogy az országban iszlamista terrortámadás fog történni. Hasonló helyzet Magyarországon is kialakulhat, de fontos, hogy nálunk nem beszélhetünk igazából muszlim kisebbségről, viszont mindig akadhat olyan, aki terrorcselekményt kíván végrehajtani. Éppen ezért jó, hogy hazánkban fokozott a biztonsági ellenőrzés.

Mit gondol az olasz partokra Afrikából érkező menekültekről?

Az afrikaiaknak egy belső migrációt kellene alkalmazniuk. Ha átengedünk hatalmas afrikai tömegeket Európába, akkor azzal a szegénység is nőni fog, és itt fogunk betegségekkel, bűnözéssel és előre nem látható polgárháborús helyzettel szembenézni.

Sok helyen járt már az országban. Egy-egy előadása kapcsán melyek a leggyakoribb kérdések, amik a közönség soraiból érkeznek?

A leggyakoribb téma mindig Soros György. Mindenki azt kérdezi, hogy mi haszna származik Soros Györgynek a migránsok betelepítésében? A kérdésre magam sem tudom a választ. Nem értem mi az üzlet abban, hogy olyan emberek, akik analfabéták, nem tudnak és nem is akarnak beilleszkedni, ide érkeznek Európába. Kísérletet sem tesznek arra, hogy felépítsenek maguknak egy szabad, új életet, messze a polgárháborútól. Meglátásom szerint, ami őket vonzza az a pénz, amit „ingyen” kapnak. A több ezer eurós segély patkómágnesként hat rájuk.

- Kogyilláné H. Szófia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában