Helyi közélet

2019.04.11. 14:33

Újra versek díszítik a könyvtár üvegét

Debrecen - A Posztolj verset a könyvtár falára! elnevezésű program részeként különleges és egyedi kiállítás nyílt meg a Debreceni Egyetem Élettudományi Központ Könyvtárában.

Debrecen - A Posztolj verset a könyvtár falára! elnevezésű program részeként különleges és egyedi kiállítás nyílt meg a Debreceni Egyetem Élettudományi Központ Könyvtárában.

– Négy évvel ezelőtt egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttünk, hogy filctollat adunk a hallgatók kezébe, és megengedjük, hogy teleírják a könyvtár üvegfelületét versekkel. Az eredmény csodálatos lett, s könyvtárunk legnépszerűbb eseményévé nőtte ki magát ez az évente megvalósuló rendezvény. Az idén viszont különlegességgel készültünk. A Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégiummal együtt megvalósított magyar széppróza napja után úgy gondoltuk, nem csak a próza, hanem a versek birodalmába is együtt kalauzoljuk a felhasználókat mondta Petró Leonárd, a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgató-helyettese.

A Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium tanulói közel két tucat vers üzenetét fogalmazták meg képzőművészeti alkotásokba öntve, ezek az üvegfelület mögött sejlenek fel. Rájuk rétegződnek azok a versek, amelyek inspirálták őket, s melyeket a diákok a megnyitó alatt róttak a transzparens falra. – Ezen az úton az épületek között sétáló egyetemi polgárok órára sietve beleszaladnak a versekbe, s azok üzenetébe – mondta Petró Leonárd.

– „Ez a kor néma. Hangtalanul olvas, hangtalanul ír.” – idézte Kosztolányi Dezső gondolatait Vargáné Szabadka Tünde, a szakgimnázium intézményvezetője, aki elmondta, egy évvel ezelőtt egy pályázatra készültek, amelynek keretében a diákok megismerhetik a kortárs debreceni költők verseit, s kifejezhetik gondolataikat és érzéseiket, melyeket a művek keltettek bennük.

– Azonban a versillusztráció sokkal nehezebb feladat, mint a prózai művek illusztrálása. Hiszen a vers általában nem egy történetet mesél el, amelynek egy-egy jelenete könnyen ábrázolható, hanem érzéseket, hangulatokat fogalmaz meg. A nehézség ebben, hogy ez mindenki számára mást jelent – mutatott rá Vargáné Szabadka Tünde. Hogy ezt az akadályt leküzdhessék, segítségünkre volt Áfra János költő, és Grela Alexandra illusztrátor, akik több órát töltöttek el intézmény falai között, hogy a művek megszülethessenek. Ezekből a kiállítás tizennyolcat mutat most be, s a pályázat zárásaként szándékukban áll egy kötetben megjelentetni valamennyi alkotást és verset.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában