Helyi közélet

2019.04.11. 13:31

Sárgatúrótól a kézműves sonkáig

Hajdúdorog - Hajdúdorog húsvéti ételeit kóstolta meg Borbás Marcsi „gasztroangyal”, népszerű műsorvezető.

Hajdúdorog - Hajdúdorog húsvéti ételeit kóstolta meg Borbás Marcsi „gasztroangyal”, népszerű műsorvezető.

A húsvéti ünnepekhez közeledvén érkezett a hajdúsági kisvárosba Borbás Marcsi és stábja, hogy Hajdúdorog böjtös és tradicionális húsvéti étkeinek készítésébe, valamint gazdag hagyományvilágába nyerjen betekintést. Káposztás kunkorgó, sárgatúró, töltött bárány és – a hajdúdorogiak különleges húsvéti kalácsa – pászka is került a kétnapos forgatás alatt Marcsi asztalára.

A parókia konyháján

A Gasztroangyal magas színvonalon irányítja a figyelmet nemzetünk gasztrokulturális különlegességeire, valamint az azokat megőrző, éltető közösségekre. Hajdúdorog életében aktív szerepet vállaló fiatalként adódott a lehetőség, hogy minél szélesebb körben hívjam fel a figyelmet saját értékeinkre, ez esetben húsvéti szokásvilágunkra – osztotta meg gondolatait az esemény fontosságáról az ötletgazda.

A komoly szervezést igénylő forgatás első napján Borbás Marcsit és 7 fős stábját Horváth Zoltán fogadta a Görögkatolikus Székesegyház kertjében.

Fél tíz magasságában Fodor Antal fűtőmester jóvoltából izzott a kemence a Parókia udvarán, hiszen a görögkatolikusok kiemelten fontos húsvéti eledelének, a hajdúdorogi pászka készítésének rejtelmeibe avatták be Pogácsás Antalné, Miska Béláné, valamint Simai Sándorné sütőasszonyok a népszerű műsorvezetőt. A parókia konyhájában Gurbánné Nyalka Erzsébet háziasszony rutinos mozdulatokkal mutatta meg Marcsinak a Hajdúdorogon kizárólag húsvétkor készített töltött bárányt elkészítésének fortélyait.

Az ebédszünetet követően a stáb a gimnázium tangazdaságába települt ki, ahol Simon Zoltán agrármérnök és Mészár Zoltán kutató által kifejlesztett, köröm nélküli „serranóra formázott” magyar szárazon érlelt sonkát kóstolt Marcsi. Az autentikus helyszínen egy vérbeli hentes, Horváth János játszi könnyedséggel formálta meg a füstölésre váró húsvéti sonkának való kézműves „alkotást”, melyet Dalanicsné Molnár Judit által készített sárgatúró gasztrokölteménye koronázott meg.

A nap zárásaként a stábot a „görögkatolikus hitéhez leghűségesebb város” kardos legényei fogadták a Gólyavár udvarán. A Krisztus-katonák látványos alaki gyakorlata lenyűgözte a népszerű műsor vezetőjét. Az esti órákban Fejér Sándorné háziasszony káposztás lángosát fogyasztották el a gyakorlatozó katonák Marcsi társaságában.

Az előszenteltek liturgiája

A forgatás másnapjának reggelén Korpás Barnabás portáján vendégeskedett Marcsi. A juhászmester a négylábú göndörszőrűek körmölését mutatta be a kíváncsi műsorvezetőnek. Korpás-gazda érdekességképpen azt is elmesélte, hogy elejei nyomdokaiba lépve ő maga is „lábon” hajtja ki birkáit a Hortobágyi pusztára.

Fotó: Miska Andrea

Tizenegy óra körül Maczó Jánosné konyhájába toppant be Marcsi, ahol a káposztás kunkorgó készítéséről forgatott. Nagy érdeklődéssel kóstolták a Pogácsás Istvánné, Varga Gáborné, Orosz Lászlóné háziasszonyok által készített hagyományos böjtös eledeleket. Került az asztalra csírás galuska, darás káposzta, cinke és sovány pogácsa is.

A parókia udvarán Orosz László szakács a sonkafőzés folyamatát mutatta be. Az ebédszünetet követően Dalanics Zoltán kalauzolta a stábot a város szívében álló Görögkatolikus Székesegyház kertjében. Parókus atya a görögkatolikusság bemutatása mellett a város fölé emelkedő templom tornyába is felvezette műsorvezetőt, ahol a nemrégiben felújított haranglábakat csodálhatták meg a stábtagok. A nap fénypontja volt, amikor a Kocsis Fülöp érsek-metropolita által celebrált Előszenteltek Liturgiáján kezdtek forgatni. A misézést a húsvétváró böjti eledel, a kolliba megszentelése tette még bensőségesebbé.

A kétnapos forgatás utolsó helyszíne a Szent Bazil Görögkatolikus Gimnázium alkotóműhelye volt, ahol Monostory Viktória művésztanár ikonfestészeti kiállításon vezette körbe a stábot.

Az est zárásaként Kocsis Fülöp érsek atya az iskola diákjainak közreműködésével avatta be Marcsit - a görögkatolikusok 40 napos böjti időszakában fogyasztott, édes ízvilágú étele - a kolliba elkészítésének folyamataiba.

- Miska Andrea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában