Helyi közélet

2019.04.08. 13:53

Kémiából jeles: Irinyi-döntő a Debreceni Egyetemen

Debrecen - A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara adott otthont a hétvégén az 51. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjének. Több mint 200 diák mérte össze tudását szóban, írásban és a laboratóriumban.

Debrecen - A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara adott otthont a hétvégén az 51. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjének. Több mint 200 diák mérte össze tudását szóban, írásban és a laboratóriumban.

- A döntőbe jutott mintegy kétszáz diák a biztosíték rá, hogy sokan vannak, akik szívesen foglalkoznak a középiskola egyik legnehezebbnek tartott tantárgyával, a kémiával. Önök közül fognak kikerülni a jövő kémikusai, vegyészei, vegyészmérnökei, kémiatanárai – fogalmazott a verseny pénteki megnyitóján mondott köszöntőjében Várnagy Katalin, a helyi szervezőbizottság elnöke.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézetének igazgatója kiemelte a versenyre felkészítő tanárok szerepét, akik felkeltették a diákok figyelmét a kémia iránt, és reményét fejezte ki, hogy a fiatalok többsége az érettségit követően hallgatóként tér vissza majd az egyetemre.

Simonné Sarkadi Lívia, a zsűri elnöke, a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke elmondta, hogy a szervezet különös figyelmet fordít a kémia népszerűsítésére a fiatalok körében, így a döntő mindig egy ünnep számukra, és egyben jó lehetőség a tanároknak a tapasztalatcserére. Az elnök szerint a Debreceni Egyetem közreműködésével méltó környezetben tudták megrendezni a versenyt.

A természettudományi és technológiai kar nevében Kéki Sándor tudományos és pályázati dékánhelyettes köszöntötte a versenyzőket és kísérőiket. Beszédében hangsúlyozta a kémia fontosságát, amely az elektronikai eszközöktől a ruházaton át a gyógyszerekig életünk szinte minden területén jelen van. A dékánhelyettes kitért arra is, hogy a TTK 2200 nappali hallgatójának harmada tanul a területhez kapcsolódó kémia-, vegyész- és vegyészmérnöki szakok valamelyikén.

Fotó: unideb.hu

A kétnapos verseny technikai részleteit Ősz Katalin egyetemi docens, a versenybizottság elnöke ismertette a megnyitón részt vevő versenyzőkkel, akikre szombaton az írásbeli és laboratóriumi gyakorlati, vasárnap pedig a szóbeli forduló várt.


A verseny végeredménye:

IA kategória (9. osztály – általános tanterv szerint kémiát tanulók)

I. helyezett és Irinyi-díjas: Farkas Izabella (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, felkészítő tanár: Albert Attila – Budapest)

II. helyezett: Papp Marcell Miklós (Miskolci Herman Ottó Gimnázium, felkészítő tanár: Molnár Krisztina – Miskolc)

III. helyezett: Temesvári-Nagy Levente (Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium, felkészítő tanár: Szarkowicz Judit – Budapest)

IB kategória (9. osztály – tagozatos tanterv szerint kémiát tanulók)

I. helyezett: Emri Katalin Nóra (Tóth Árpád Gimnázium, felkészítő tanár: Hotziné Pócsi Anikó – Debrecen)

II. helyezett: Bagu Bálint (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanár: Villányi Attila – Budapest)

III. helyezett: Rácz Huba (Szegedi Radnóti Miklós Kisérleti Gimnázium, felkészítő tanár: Csúri Péter - Szeged)

IC kategória (9. osztály – vegyipari szakgimnáziumiban kémiát tanulók)

I. helyezett: Klebercz Tímea (Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma, felkészítő tanár: Márta József István - Budapest)

II. helyezett: Lovász Gergő (Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma, felkészítő tanár: Mocsári Nóra - Vác)

III. helyezett: Pintér Kristóf (Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma, felkészítő tanár: Mocsári Nóra – Vác)

IIA kategória (10. osztály – általános tanterv szerint kémiát tanulók)

I. helyezett és Irinyi-díjas: Balogh Zsófia (Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanár: Csatóné Zsámbéky Ildikó - Győr)

II. helyezett: Benkő Dávid (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, felkészítő tanár: Albert Attila – Budapest)

III. helyezett: Keszte Panna (Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium, felkészítő tanár: Hajdú Zoltánné Klug Viktória – Budapest)

IIB Kategória (10. osztály – tagozatos tanterv szerint kémiát tanulók)

I. helyezett: Simon Vivien (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanár: Sebő Péter – Budapest)

II. helyezett: Soós Anita Zolna (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanár: Sebő Péter – Budapest)

III. helyezett: Kóta Kata (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, felkészítő tanár: Csúri Péter – Szeged)

IIC kategória (10. osztály – vegyipari szakgimnáziumiban kémiát tanulók)

I. helyezett: Kucsera Boglárka (Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma, felkészítő tanár: Fábiánné Kőszegi Erzsébet, Berek László – Vác)

II. helyezett: Talmács Tamás (Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma, felkészítő tanár: Weisz Ilona – Budapest)

III. helyezett: Bátyi Domonkos József (Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma, felkészítő tanár: Fábiánné Kőszegi Erzsébet, Berek László – Vác)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában