Helyi közélet

2019.04.02. 10:27

Hazai premier Újfaluban

Berettyóújfalu - A Rákóczi - a bujdosó fejedelem című darabot mutatták be a Polgári Esték rendezvénysorozaton.

Berettyóújfalu - A Rákóczi - a bujdosó fejedelem című darabot mutatták be a Polgári Esték rendezvénysorozaton.

Az Új Nemzeti Kamara Színház tagjai adták elő a színművet a Nadányi Zoltán Művelődési Ház színpadán.

A Rákóczi- emlékévhez kapcsolódó színjáték különlegessége, hogy Magyarországon először mutatták be a műsort a társulat tagjai. Az Új Nemzeti Kamara Színház egy éve alakult, és azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a hajdani országrészek magyar ajkú lakosainak mutasson be rendszeresen színházi előadásokat. Bemutatóikat minden turné előtt Magyarországon tartják, ezúttal Berettyóújfalu adott otthont a Mikes Kelemen jegyzetein alapuló Rákócziról szóló színielőadásnak. Az előadás érdekessége, hogy Rákóczi életét követhetjük a vele sírig kitartó, hűséges bujdosótársa és rajongója, Mikes Kelemen híres törökországi leveleiből, visszaemlékezéseiből, képzeletbéli nagynénjét szólítva meg írásaiban.

A darab főszereplője Mikes Kelemen, aki lépésről lépésre elénk tárja az adott korszak társadalmi és politikai viszonyait. Mindez úgy zajlik, hogy közben Rákóczi alakja nem jelenik meg a színpadon. Mikes Kelemen megidézi Zrínyi Ilonát, a bécsi udvart, a Napkirály, XIV. Lajos környezetét, vagy éppen Drinápolyt, a török szultán palotáját. Az előadásban az aláfestő zenék mellett néhány dalbetét teszi élőbbé az eseményeket.

A színház 2018-ban három nagy bemutatót tartott külhoniaknak az Ady-év kapcsán, Moldvában, Csángóföldön, Székelyföldön, Partiumban és Erdélyben. 2019-ben pedig a Rákóczi és egyben Ady-emlékév a turnéik meghatározó témája. A tíz színész 75 perces előadását telt házas közönség tekintette meg.

- Kogyilláné H. Szófia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában