Helyi közélet

2019.04.10. 18:24

Egy úton Csoóritól Adyig: fiatalok szavaltak Debrecenben

Debrecen - A költészet és a szavalás a fiatalok számára fontosabb, mint gondolnánk.

Debrecen - A költészet és a szavalás a fiatalok számára fontosabb, mint gondolnánk.

Minden eddiginél nagyobb érdeklődésről tett tanúbizonyságot a XVII. Debreceni Költészeti Fesztivál kísérőprogramjaként évről évre megrendezett szavalóverseny idei, Ady Endre verseit felsorakoztató megmérettetése. Keddtől csütörtökig a Déri Múzeum Dísztermének színpadára lépnek a kis és nagy diákok, különböző felkészültséggel, változó rátermettséggel, de közös céllal: megmutatni magukat. Az általános iskolások és középiskolások számára rendezett megmérettetés idén kétszeres aktualitásnak örvend, hiszen a költészet napja és ezzel a is a költőóriás köré szervezte programjait.

Sebestyén Mária tizenhét éve, az első Debreceni Költészeti Fesztivál alkalmával szervezte meg első ízben a magyar irodalom napjához kapcsolódó szavalóversenyt. – A verseny mindig a költészeti fesztivál tematikájához kapcsolódik. Elsősorban a magyar költészetet szeretnénk megszerettetni a gyerekekkel, ezáltal termelje ki a következő generáció versszerető közönségét. Ezért széles korosztályban, az általános iskola első osztályától a végzős gimnazistákig várjuk a gyerekeket a háromnapos megmérettetésre – mondja Mária.

Ady gyerekszemmel

Arra a kérdésre, hogy egy kisdiák mit érthet, mit érezhet ki Ady Endre verseiből, a verseny szervezője egyértelmű választ adott: Az a véleményem, hogy nincs gyermekvers, vagy felnőtteknek szóló, hanem vers van. A verseknek különböző szintjei vannak, melyeket bárki megérthet. A gyerekek életkoruknak, érzékenységüknek, értelmi szintjüknek megfelelően minden versből egy-egy szintet megértenek. Ezt a költő magas szimbolizmusa is lehetővé teszi. A versválasztás két leglényegesebb tényezője, hogy a gyereknek mondjon valamit a vers, és azt át tudja adni, közvetíteni – magyarázza a pedagógus.

A szavalás virágkora jön

– Ebben az évben jelentkeztek legtöbben, a három nap alatt közel kétszáz iskolás mond verset. Sok olyan középiskolás tér vissza évről évre, akik már kisdiákként verset mondtak ezeken a deszkákon. A következő fesztiválon már nem csak szavalhatják, hanem illusztrálhatják, sőt írhatják is a költeményeket – magyarázza a verseny házgazdája.

Fotó: Molnár Péter

A gyerek lelkének szüksége van a költészetre, mivel mindennél erősebben fejleszti az érzelmi intelligenciát, megkönnyíti a tájékozódást a világban, bővíti a szókincset, de pusztán rossz kedvre is hatékony gyógyír lehet.

A továbbadás mikéntje

A vers az életem, minden itt kezdődött, mondja Mária, aki az Ibolya Utcai Általános Iskola pedagógusa. Visszaemlékezett az első Debreceni Költészeti Fesztivál idejére. – Csoóri Sándor verseket küldött el iskolánk diákjainak, akik illusztrációkat készítettek minden költeményről, így adtuk ki az Ördögfióka című kötetet a kezdet kezdetén. Az első költészeti fesztivál ünnepelt vendége Csoóri Sándor volt. A hetvenedik születésnapja alkalmából Csoóri-szavalóversennyel készültünk, a megmérettetést követően személyesen adta át a gyerekeknek az elismeréseket – emlékszik vissza Sebestyén Mária.

Klavecz Kincső A türelem bilincsével készült, Vámospércsről érkezett a szavalóversenyre édesanyjával. Számára a versmondás azért fontos, mert, ahogy fogalmaz, ki tudja magát élni benne. – A költészetben az a jó, hogy amikor verset olvasok, átérezhetem, amit a költő, amikor tollat ragadott – összegzett az ötödikes kislány.

SZD


[related-post post_id="4201517"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában