Helyi közélet

2019.03.04. 08:55

Vashiányt, hajhullást okozhat a lisztérzékenység

Debrecen - Minden száz magyar emberből legalább egy lisztérzékeny.

Debrecen - Minden száz magyar emberből legalább egy lisztérzékeny.

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete szombaton ingyenes tájékoztató délutánt tartott a Debreceni Egyetem Gyermekklinika tantermében. A rendezvényen neves hazai előadók segítségével foglalták össze, és mutatták be a coeliakia, azaz a lisztérzékenység betegséggel kapcsolatos újdonságokat.

Bármikor kialakulhat

A lisztérzékenység egy krónikus autoimmun betegség. A glutén a kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi hibrid fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, amelynek ismertebb neve a sikér. A betegség jellegzetes formában gyermekkorban leggyakrabban az egy- és ötéves kor között jelentkezik, de bármely életkorban kialakulhat és diagnosztizálhatják. Minden száz magyar állampolgárból legalább egy lisztérzékeny, akiknek többsége nem is tudja, hogy a fel nem ismert betegség miatt vannak állandósult tünetei. Ha a betegség diagnózisa elmarad, és a beteg továbbra is fogyaszt glutén tartalmú ételeket, súlyos tünetek és szövődmények alakulhatnak ki (vashiány, vérszegénység, fogyás, hajhullás, a vékonybél daganatos betegségei stb.).

A betegség gyanúja esetén az orvosok egy, a lisztérzékenységre jellemző speciális fehérje, egy antitest, a transzglutamináz elleni autoantitestek (TGA-IgA) kimutatását végzik el. Ezek az antitestek az immunrendszer által termelt fehérjék, amelyek a saját szövetek ellen irányulnak. Fontos, hogy ez a vizsgálat csak még a diétás kezelés megkezdése előtt elvégezve mutat eredményt! A betegség ma ismert egyetlen, hatásos gyógy­kezelése az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta és életmód. Így érthető miért hívják fel a figyelmet erre a betegségre, mert nem mindegy, hogy pontosan milyen körülmények között és táplálkozás mellett kell akár 50–60 évet is leélnie az érintetteknek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában