Helyi közélet

2019.03.31. 17:38

Rágógumi és zsebre dugott kéz, ez Amerika

Hajdúnánás - Sokszor találkozunk olyan emberekkel, akik az amerikai (mert ez nem európai szokás) életérzés jegyében rágógumiznak, és zsebre dugott kézzel vannak.

Hajdúnánás - Sokszor találkozunk olyan emberekkel, akik az amerikai (mert ez nem európai szokás) életérzés jegyében rágógumiznak, és zsebre dugott kézzel vannak.

– Az ilyeneket nem tudom komolyan venni, mert Európában a belső hang mindenkinek megmondja, hogy tele szájjal nem beszélünk, és akihez beszélünk, az se egyen/rágjon – fogalmazott Görög Ibolya protokollszakértő az európai viselkedéskultúráról tartott előadásán Hajdúnánáson. – Azt sem szeretjük, ha a félméteres intim zónánkba valaki belejön. Általában ez akkor fordul elő, ha az illető más kultúrkörből érkezik, ahol ez szokás. Ne hátráljunk meg ilyenkor, de vannak praktikák arra, hogy hárítsuk a közeledést – emelte ki.

Tudomásul venni

A protokollszakértő egy megosztó szokás hátterét és szabályait is részletezte hallgatóságának. – A kézcsók nem a férfi-nő kapcsolat részeként alakult ki, hanem a spanyol királyi udvarban jelezte az uralkodó (leg)felsőbbrendűségét, ugyanis a nemesektől kellett úgy megkülönböztetnie magát, hogy elvárta a kézcsókot. Ebben a tiszteletadás a lényeg. Bizonyos kultúrákban annyira szokatlan, hogy következményei is lehetnek: se Japánban, se Amerikában ne tegyük! A lényeg, uraim! Amennyiben így üdvözölnénk a tiszteletre méltó nőt, anyóst, a barátnő nagymamáját, akkor a kézfogásra nyújtott kezét finoman fordítsák el, egy kézzel emeljék meg, hajoljanak fölé, de ajkaikkal ne érintsék! Amikor a nő a tárgyalópartnerük (tehát a tanult ember szerepe), akkor nem jár neki a kézcsók. Diplomáciai találkozók esetén sem – osztotta meg a protokollszakértő.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában