Helyi közélet

2019.03.20. 12:07

Pálinka, kalács, kolbász: jókat ittak és ettek Létavértesen

Létavértes - „Mikor van a legszebb színe a szilvának? Hát, mikor átlátszó!” – tudtuk meg a Rozsnyai Gyűjteményben, hiszen idén is megrendezték a Nemzeti Nap keretében a VIII. Létavértesi Pálinkaverseny, emellett a VII. Házikalács és Kolbászverseny is.

Létavértes - „Mikor van a legszebb színe a szilvának? Hát, mikor átlátszó!” – tudtuk meg a Rozsnyai Gyűjteményben, hiszen idén is megrendezték a Nemzeti Nap keretében a VIII. Létavértesi Pálinkaverseny, emellett a VII. Házikalács és Kolbászverseny is.

A Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény munkájának egyik célja a hagyományok éltetése, továbbadása, melyet a múzeumpedagógia tevékenységek mellett, leginkább a helyiek és a közeli települések lakossága számára szervezett rendezvények által próbál elérni. Március 15-én a hagyományos ízek kerültek előtérbe Létavértesen. Az eredményhirdetés előtt Gönczi Károly, a pálinkazsűri elnöke tartott izgalmas előadást „A pálinkák pálinkája, a szilva” címmel.

Forradalmi vacsora

A szakértő zsűri (Gönczi Károly, Orosz Attila, Preku Gyula, Zilai Zoltán, Barna Róbert, Nagy Botond) örömmel konstatálta, hogy a gazdák megfogadták az előző években kapott tanácsokat. A 117 pálinkanevezés közül 8 kategóriában hirdettek győztest, és a nevezések egyharmada arany minősítést kapott. A legjobb helyi pálinka címet Farkas László Otellója, a nap pálinkája címet a miskolci Kiss Somlyai Ildikó vadalmapálinkája nyerte.

Az asszonyok, leányok is kitettek magukért, 19 darab, csodálatosan finom kalácsot készítettek. A „Hagyományos” kategóriában Bacsáné Csizmadia Anikó kalácsa első helyezést ért el, Lőrincz Anita mákos kalácsa Margittáról lett a második, míg Tarnóczki Éva csokis koszorúja harmadik helyezést ért el, „Sós” kategóriában Demján Judit pizzás kalácsát és „Forma és kreativitás” kategóriában Bárányné Tünde Ferdinánd-tekercsét díjazták.

A kolbászversenyre 8 nevezés érkezett, melyből Sandra Lászlót, Tóth Norbert és Baumann Lászlót díjazták. A rendezvény „forradalmi” vacsorával zárult, ahol a kulturális műsort Janka Barnabás, a Csokonai Színház színművésze, illetve a Cserebingó Táncegyüttes szóló táncosai adták.

A finom étkeket, például a mesébe illő kőlevest a Vértesi Református Egyházközség Idősek Szeretetházának konyhája főzte, emellett tombola sorsolással és kvízjátékkal várták a vacsoravendégeket – tájékoztatta a Naplót Kővári Emese, a Rozsnyai Gyűjtemény munkatársa.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában