Helyi közélet

2019.03.01. 11:18

Őshonos fákkal újul meg a Tócó-ér józsai szakasza

Debrecen - Az elkövetkezendő hetekben folytatódik a Tócó-eret körülvevő kis erdő megújítása. 2,4 hektárnyi területen 19 ezer csemetét és kétezer nagyobb méretű fát ültetnek.

Debrecen - Az elkövetkezendő hetekben folytatódik a Tócó-eret körülvevő kis erdő megújítása. 2,4 hektárnyi területen 19 ezer csemetét és kétezer nagyobb méretű fát ültetnek.

– Olyan természeti értékekkel vagyunk körülvéve, amelyekre vigyázni akarunk, és ezt szeretnénk a jövő generációnak is megmutatni, megtanítani – mondta Balázs Ákos, a Debrecen-Józsa önkormányzati képviselője a pénteki sajtótájékoztatón a település központjában.

Régi vágya teljesül a józsaiaknak. A rendszerváltás környékén ők kezdeményezték, hogy a terület kapjon helyi védettséget, hiszen olyan értéket képvisel, amire büszkék vagyunk és vigyázni szeretnénk."

– Mindig az volt a vágyunk, ezen a területen, hogy őshonos fák legyenek, olyanok, mint amilyenek az itt csörgedező Tócó körül évszázadokkal ezelőtt is éltek. Néhány éve ezt a munkát sikerült elkezdünk, hiszen a játszótér és a mögötte lévő terület már megújult, és az őshonos növények telepítése is elkezdődött, ezt folytatjuk most – tájékoztatott a képviselő. Az ütemezésről szólva elmondta, célszerű, ha nem egyszerre vágják ki a fákat a patak mindkét oldalán, első lépésként tehát a vízfolyás túlsó, Alsójózsa felőli oldalán található erdőrészletet veszik kezelésbe. – Ez közel 2,4 hektárnyi területet jelent, ahol 750 tájidegennek számító lábon álló fa található. Ezek helyett 19 ezer csemetét és kétezer nagyobb méretű fát ültetünk – ismertette a tervet Balázs Ákos, s hozzátette, az állományt megfelelően kezelik majd.

– A rekonstrukciót, a fakivágást minden környezetvédelmi szempontot figyelembe véve terveztük meg, ezért indulnak a munkálatok a fészkelési időszak megkezdése előtt, végződnek március 15-ig, valamint ezért kérte a város egy civil szervezet, a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület, és Aradi Csaba szakértő segítségét – hangsúlyozta Balázs Ákos, majd arra is kitért, mivel az erdősáv lakókörnyezetben található, sajnos egyes lakóingatlanok épségét is veszélyeztette, hiszen a fák rendkívül rossz állapotban vannak, elöregedtek, és jelentősen meghaladták a vágásérettségi kort. Emlékeztetett rá, hogy emiatt történtek balesetek: autóra és a templomkertre is dőlt már fa, szerencsére sérülés egyik esetben sem volt.

– Évekkel ezelőtt, amikor a kezelési tervet készítettük, azt szerettük volna, hogy a tájra jellemző és az adottságoknak megfelelő fafajok telepíthessünk – mondta Aradi Csaba, aki maga is Józsán él, és szívén viseli a terület sorsát. A szakértő arról beszélt, a vízhez közelebb a puhafás erdőtípust képviselő fehér nyár, szürke nyár, éger, a magasabb térszínen kőris és tölgy, színező elemként pedig az itteni erdőtársulásokra jellemző vadkörtefa, vadcseresznye kerül az erdőállományba. – Azt szeretnénk, hogy ez az erdő az itt élők számára megközelíthető legyen, egy kicsit oktatási célokat is szolgálni tudjon, ezért tanösvény is érinti majd ezt a részt. Két nagyon értékes tájelem van, amire vigyáznunk kell: az egyik ez a terület, a másik a nagy legelő; s mindkettőn előfordul több fokozottan védett faj is, például zöld küllő, nagy tarkaharkály, melynek hangját most is hallani lehet – hívta fel rá a figyelmet Aradi Csaba. Mint mondta, ezek a madarak itt vannak, tehát a munkálatokat nagyon gyorsan el kell végezni, még azelőtt, hogy fészkelőhelyet foglalnának. – Ezek az egyedek természetesen nem fognak elpusztulni, elveszni a természet számára, mert a környező területeken bőven találnak élőhelyet, fészkelési lehetőséget, A Rónaőrző kollégái pedig vigyáznak arra, hogy a kitermelés alatt esetleg megzavart más fajok – például a még odúban telelő denevérek – mentése is mindenféleképpen megtörténjen. – Remélem, hogy zökkenőmentesen és valamennyiünk örömére fog ez a felújítás elkészülni, kiteljesedni, díszévé válni a településnek, értékévé a Tócó-völgyi védett területnek.

PtkI


[related-post post_id="4156989"]

[related-post post_id="4141980"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában